Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP valt af in kabinetsformatie

11 dec 06

De SP is maandag afgevallen in de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet. Informateur Rein Jan Hoekstra heeft dat laten weten na afloop van een onderhoud met de fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP).

Volgens Hoekstra is de afgelopen dagen gebleken dat de verschillen tussen met name CDA en SP "talrijk, zwaar en op sommige punten fundamenteel" zijn. De informateur zal zich nu richten op andere mogelijkheden. Hij zal daartoe deze week een nieuwe gespreksronde voeren met alle fractieleiders.

Hoekstra kreegt ruim twee weken geleden van de koningin de opdracht om te verkennen welke partijen het beste een stabiele meerderheidsregering kunnen vormen. Na een eerste inventarisatie leek een coalitie van CDA, PvdA en SP het meest kansrijk, al gaf Marijnissen meteen al te kennen dat hij meer ziet in samenwerking met PvdA en GroenLinks, onthulde Hoekstra maandag.

Ook Balkenende liet al snel weten weinig trek te hebben in een coalitie met de SP. Niet alleen door de inhoudelijke verschillen, maar ook omdat in een kabinet van CDA, PvdA en SP de twee linkse partijen samen de meerderheid zouden hebben.

Volgens Hoekstra is maandag zowel Balkenende als Marijnissen tot de conclusie gekomen dat het geen zin heeft daadwerkelijk te gaan onderhandelen over een regeerakkoord. Bos zag daartoe wel nog mogelijkheden.

Marijnissen noemde na afloop van het onderhoud bij de informateur de breuk "onvermijdelijk". "We gaan niet aansluiten bij zittend of staand beleid van Balkenende." Marijnisen sloot echter niet uit dat hij in een later stadium weer betrokken wordt bij de kabinetsformatie.

Volgens Balkenende waren de verschillen tussen CDA en SP te groot om verder te kunnen praten. "De geloofwaardigheid van beide partijen was in het geding."

Bos toonde zich zeer teleurgesteld over het afvallen van de SP. Hij had graag met deze partij een links blok gevormd om iets te doen aan armoedebestrijding en verbetering van de gezondheidszorg. Bos zei niet te weten hoe het nu verder moet.

GroenLinks zal dinsdag een spoeddebat aanvragen met de informateur over het mislukken van de besprekingen met de SP.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief