Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Handreiking kabinet over uitzetstop valt goed

14 dec 06

De Tweede Kamer is tevreden over de tegemoetkoming die het kabinet woensdagnacht deed in het conflict over de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven.

Dat bleek donderdag tijdens een debat. De linkse partijen zijn blij met het stopzetten van uitzettingen tot er een nieuw kabinet is. Regeringspartij CDA is tegen de uitzetstop, maar noemt het verstandig dat het kabinet een handreiking heeft gedaan aan het parlement.

Dinsdagnacht nam de Kamer nog een motie van afkeuring aan tegen VVD-minister Rita Verdonk, die de uitzettingen zo snel mogelijk weer wilde hervatten. De Kameruitspraak leidde woensdag tot urenlang spoedberaad van het kabinet, omdat alle VVD-ministers het parlement niet wilden tegemoetkomen en dreigden op te stappen.

Uiteindelijk besloot het kabinet tegen de zin van de VVD-bewindslieden wel tot een uitzetstop, vooral voor gezinnen, en moest Verdonk haar zeggenschap over het asielbeleid overdragen aan CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). De VVD-ministers, inclusief Verdonk, bleven desondanks aan.

De VVD-fractie en de Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn faliekant tegen het compromis van het kabinet. Volgens hen is een uitzetstop juridisch en praktisch onuitvoerbaar en bovendien vrezen zij een aanzuigende werking. VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders kunnen niet begrijpen dat het kabinet aanvankelijk steeds zei dat de uitzettingen niet lang gestaakt konden worden en er nu toch mee instemt. Dat de VVD-bewindslieden toch zijn aangebleven, deden zij volgens Rutte slechts uit landsbelang.

Woensdagnacht zei VVD-vicepremier Gerrit Zalm dat hij en de andere VVD-bewindslieden met pijn in het hart hebben besloten in het kabinet te blijven. Het beroep dat Balkenende op hen deed om het land regeerbaar te houden, gaf de doorslag. Zalm noemde het compromis van het kabinet "een verkeerd besluit". Hij sprak van "een zwarte dag".

PvdA-leider Wouter Bos toonde zich vooral blij met de uitkomst. SP-leider Jan Marijnissen feliciteerde premier Jan Peter Balkenende zelfs met het resultaat. Hij gaf verder aan dat na de portefeuillewijziging Verdonk kan aanblijven, ondanks de aangenomen motie van afkeuring. Ook Bos drong donderdagochtend niet aan op haar vertrek. De linkse partijen willen donderdag nog wel meer uitleg over de groep asielzoekers die onder de regeling valt.

VluchtelingenWerk Nederland is tevreden dat een stap is gezet om uitzetting te voorkomen. Tegelijk noemt de organisatie het besluit vaag, omdat niet duidelijk is wie nu wel en wie niet onder het besluit vallen.

(Bron : ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief