Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU evalueert Turkse voortgang drie jaar lang

11 dec 06

De EU is het maandag eens geworden over drie evaluatiemomenten waarop Europa de onderhandelingen met Turkije kan stopzetten.

In 2007, 2008 en 2009 moeten de EU-landen expliciet toestemming geven om verder te onderhandelen, zo besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen maandag in Brussel.

De EU schorst verder acht van de resterende 34 onderwerpen van de toetredingsgesprekken met Turkije. Doel van deze maatregelen is Turkije onder druk te zetten om havens en vliegvelden te openen voor EU-land Cyprus. Turkije is een belofte daartoe uit 2004 niet nagekomen. Het land wil toetreden tot de EU, maar erkent Cyprus niet als zelfstandig land.

"In beginsel zijn de ministers het nu eens over het pakket maatregelen tegen Turkije. De staats- en regeringsleiders hoeven donderdag alleen nog maar hun handtekening te zetten tijdens de EU-top in Brussel", aldus een woordvoerder van de Nederlandse delegatie.

Het is de bedoeling dat de ministers in januari proberen om het noordelijke (Turkse) deel van Cyprus uit het economisch isolement te halen. Daarvoor geldt nu nog een embargo.

Minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja van huidig EU-voorzitter Finland en EU-uitbreidingscommissaris Olli Rehn zijn enthousiast over het maandag bereikte compromis. "Dit is een signaal aan Turkije dat tegenwerking niet zonder consequenties blijft. Maar het is ook duidelijk dat vooruitgang in de toetredingsonderhandelingen een gemeenschappelijk belang is van Turkije en de EU", aldus Rehn. "Turkije is een anker van stabiliteit in een onstabiele regio. De EU heeft die stabiliteit en een democratisch Turkije nodig".

Camiel Eurlings (CDA), die het Europarlement rapporteert over Turkije, vindt het besluit "een duidelijke aanscherping van wat er eerst op tafel lag. Ik ben blij dat de druk van velen hiertoe heeft geleid".

Wat Eurlings betreft, hadden best meer onderwerpen van de Turkse toetredingsgesprekken geschorst mogen worden. De Tweede Kamer had hier ook om gevraagd. Eurlings vindt verder dat ook Turkije zich moet inspannen, wanneer de EU in januari probeert het isolement van Noord-Cyprus op te heffen.

Joost Lagendijk (GroenLinks), covoorziter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, vindt vooral het punt van Noord-Cyprus belangrijk. "Als er een eind komt aan de isolatie van Noord-Cyprus, ben ik niet zo bang dat Turkije niet zijn aan verplichtingen gaat voldoen. Dan ziet het er goed uit. Turkije stelde dat namelijk steeds als voorwaarde. Ik geef je op een briefje dat de havens dan zo opengaan."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief