Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsch Ballin: risico's aan uitzetstop maar uitvoerbaar

14 dec 06

Aan de tijdelijke uitzettingsstop van een oude groep asielzoekers zitten risico's, maar de maatregel is uitvoerbaar.

Dat betoogde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Vreemdelingenzaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

Vorige week had het kabinet nog gesteld dat een langdurige opschorting van uitzettingen vanwege diverse juridische en praktische problemen onuitvoerbaar is. "Dit is een besluit met risico's, maar verantwoord", zei Hirsch Ballin nu over het besluit dat het demissionaire kabinet geen uitgeprocedeerde asielzoekers uit het zogeheten terugkeerproject meer uitzet als dat stuit op humanitaire bezwaren.

Daarbij kijkt het kabinet in het bijzonder naar gezinnen met kinderen. Hirsch Ballin benadrukte opnieuw dat het kabinet met de opschorting van de uitzettingen niet vooruitloopt op een mogelijke pardonregeling. Was dat wel het geval, dan zou dat tot een aanzuigende werking kunnen leiden omdat er verwachtingen ontstaan.

In andere landen met een pardonregeling is dat ook gebeurd, aldus de minister. Volgens hem is het duidelijk wie er onder de tijdelijke maatregel valt.

Hirsch Ballin gaf aan dat ex-asielzoekers die in de gemeentelijke noodopvang zitten, zich sinds woensdag 13 december niet meer kunnen aanmelden voor het terugkeerproject. Daarmee wordt voorkomen dat mensen die in zo'n informele opvang zitten, waar het kabinet al niet enthousiast over was, opeens toch weer in het project komen en onder de strekking van de motie vallen.

Tot nu toe konden afgewezen asielzoekers in die opvang, en die al voor 2001 in Nederland aankwamen, toch nog instromen in het project als zij zich hadden bedacht. Zij hadden daarvoor een handtekening nodig van de gemeente. De uitzetstop geldt alleen voor personen in de laatste fase van het terugkeerproject.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief