Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Informateur wil coalitie met CU'

15 dec 06

Fractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie heeft de indruk dat informateur Hoekstra toewerkt naar een coalitie van CDA, PvdA en zijn partij.

Hij herhaalde na een gesprek met Hoekstra dat hij bereid is om met die twee partijen te praten, maar dan moeten ze wel duidelijk voor de ChristenUnie kiezen. "Een benadering van: in ieder geval CDA, PvdA en een derde partij, is mij te mager", aldus Rouvoet, die zelf eerder al liet weten dat hij wel iets ziet in een 'sociaal-christelijk' kabinet.

De SP haakte begin deze week af als mogelijke coalitiepartner. PvdA-voorman Bos zei daarop dat hij het liefst verder praat met GroenLinks, maar die partij houdt de boot af. Aan het einde van de middag heeft Hoekstra nog een gesprek met CDA-leider Balkenende.

De verwachting is dat Hoekstra zijn verkennende fase heel snel afrondt. Bos zei eerder deze week dat hij nu serieus over beleid wil praten in plaats van over de onderlinge sfeer. Mogelijk zal de koningin twee informateurs benoemen: één van CDA- en één van PvdA-huize.

De uitslag van de verkiezingen op 22 november heeft voor een zeer lastige situatie gezorgd. CDA en PvdA behoren beiden tot de verliezers, maar zijn getalsmatig nog de grootste partijen. De SP is de grote winnaar, maar staat programmatisch zo ver van het CDA af dat onderhandelingen tussen deze twee partijen van het begin af aan gedoemd leken om te mislukken.

Blijven als meest logische keuzes over: een combinatie met ChristenUnie of met GroenLinks. In de eerste ziet Bos minder, omdat het kabinet dan uit een christelijke meerderheid bestaat. De tweede heeft niet de eerste voorkeur van Balkenende, omdat hij liever niet met een linkse meerderheid in zee gaat.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief