Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wijffels: formatie moet geen maanden duren

18 dec 06

Herman Wijffels is niet van plan om als informateur CDA, PvdA en ChristenUnie op te jagen bij hun onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord.

"Het tempo wordt bepaalt door de partijen zelf", aldus Wijffels maandagavond telefonisch vanuit Washington tegenover het ANP. "Ik denk niet dat de klus in veertien dagen geklaard zal zijn. Maar het lijkt me ook niet goed als het maanden gaat duren. Gelukkig heb ik begrepen dat alle drie de partijen haast hebben."

Wijffels zegt niet precies te weten waarom juist hij is benaderd om informateur te worden. "Het lag niet zo voor de hand, omdat ik in Washington woon en werk. Dat is naturlijk niet ideaal. Maar op de vraag of je informateur wilt worden, is maar één antwoord mogelijk."

Wijffels distantieert zich van het etiket 'linkse CDA'er', dat hem vaak is opgeplakt. "Ik ben niet zo makkelijk in links-rechts schema's te vangen. Bij sommige onderwerpen ben ik links, bij andere weer rechts."

Op vragen over wat hij als de belangrijkste punten voor het nieuwe regeerakkoord beschouwt of hoe hij de onderhandelingen zal aanpakken, wil Wijffels niet ingaan. Het verloop van de formatie tot dusver heeft hij alleen "uit de verte gevolgd", dus hij wil zich eerst inwerken.

Toevallig was hij toch al van plan deze week naar Nederland te komen voor familiebezoek. Hij gaat de kerstperiode benutten om stukken te lezen. "En ik denk dat ik ook wel wat gesprekken zal voeren. Met mijn voorganger Hoekstra bijvoorbeeld."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief