Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Vollenhoven onderzoekt Jeugdzorg

20 dec 06

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de Jeugdzorg in Nederland.

Dat heeft voorzitter Pieter van Vollenhoven van de onafhankelijke raad dinsdagavond in NOVA aangekondigd. Aanleiding voor het onderzoek zijn recente incidenten.

Daarbij ging het om kinderen die aan Jeugdzorg waren toevertrouwd en toch zijn gedood, aldus Van Vollenhoven. De onderzoeksraad gaat bekijken of in het systeem van Jeugdzorg structurele veiligheidstekorten zitten en welke verbeteringen in dat geval nodig zijn, zei zijn woordvoerder in een toelichting.

Naar aanleiding van de zaak-Savanna is het volgens Van Vollenhoven belangrijk nog eens kritisch te kijken naar de rol van Jeugdzorg. Hoe kan het toch fout gaan als mensen zijn gewaarschuwd, vroeg de voorzitter zich af.

De 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn stierf in september 2004 doordat haar moeder haar had mishandeld. Het Openbaar Ministerie kondigde eerder deze maand aan de gezinsvoogd te vervolgen die verantwoordelijk was voor de hulpverlening aan het meisje en haar moeder. Volgens justitie heeft de gezinsvoogd zich schuldig gemaakt aan dood door schuld of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Ruim een week geleden werd in Apeldoorn een 5-jarig jongetje omgebracht door zijn verwarde moeder. Het jongetje verbleef doordeweeks in een pleeggezin vanwege psychische problemen van zijn moeder. De pleegouders stellen dat ze recent met Jeugdzorg contact hadden gehad, omdat ze zich zorgen maakten over de geestelijke toestand van de moeder.

Het onderzoek van de raad zit nog in de verkennende fase, aldus de woordvoerder. Het onderzoek zelf zal volgens hem binnen een jaar klaar zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief