Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Informateur Wijffels wil tempo maken

20 dec 06

Informateur Herman Wijffels wil tempo maken in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Zijn opdracht is niet in een paar weken haalbaar, zo maakte Wijffels woensdagavond duidelijk op een persconferentie.

Daarentegen vindt hij dat de gesprekken niet maanden mogen duren. Woensdagavond nog ontvangt Wijffels de vorige informateur Rein Jan Hoekstra voor een gesprek. Donderdagochtend komen de fractieleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie bij Wijffels langs voor hun eerste gezamenlijke onderhoud.

Tijdens dat gesprek wil de informateur de agenda bespreken voor de komende tijd. Begin januari beginnen de onderhandelingen. Wijffels gaf aan bij de onderhandelingen niet de moeilijkste onderwerpen tot het laatst te willen bewaren.

De woensdag benoemde informateur heeft al contact gehad met CDA-leider Jan Peter Balkenende, PvdA-voorman Wouter Bos en ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet. Zij hebben ook aangegeven voortvarend te werk te willen gaan. Gezien de felle strijd tijdens de verkiezingscampagne tussen vooral CDA en PvdA is het volgens Wijffels voor hem nodig "met enig gevoel" op te treden. De partijen hebben niet altijd even dicht bij elkaar gestaan, constateerde de informateur.

In de dagen na Kerstmis zijn er geen gesprekken over de kabinetsformatie. De fractieleiders willen dan uitblazen, Wijffels wil die tijd benutten om zich in te lezen.

Wijffels is lid van het CDA en heeft zich eerder ook uitgelaten over het politiek gevoelige onderwerp van de hypotheekrente. "Mijn persoonlijke opvattingen doen nu niet echt ter zake", zei hij daarover woensdag. Wijffels ziet zichzelf vooral als een "moderator, als iemand die instrumenteel is aan het proces."

Wijffels, oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en oud-topman van de Rabobank, is sinds vorige maand bewindvoerder bij de Wereldbank. "Ik kan niet zeggen dat ik in Washington heb zitten verlangen naar deze opdracht, maar dit sluit wel aan bij eerdere dingen die ik voor dit land heb mogen doen." Wijffels herhaalde dat er maar één antwoord past als het staatshoofd vraagt om informateur te worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief