Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verwarring over executie Saddam Hussein

29 dec 06

In Irak en de Verenigde Staten heerst onduidelijkheid over wanneer het doodvonnis van Saddam Hoessein wordt voltrokken.

In Irak en de Verenigde Staten heerst onduidelijkheid over wanneer het doodvonnis van Saddam Hoessein wordt voltrokken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vrijdag dat de Iraakse ex-dictator nog steeds in Amerikaanse handen is. "Naar ik heb begrepen is er niets in zijn status veranderd", zei hij.

Eerder verklaarden de advocaten van Saddam Hoessein dat de oud-leider door het Amerikaanse leger was overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Saddam zit vast in een Amerikaanse gevangenis bij het vliegveld van Bagdad. De overdracht zou er volgens deraadslieden op kunnen wijzen dat de executie van de oud-dictator niet meer ver weg zou zijn.

Het noodzakelijke papierwerk voor de executie is gereed, zo verklaarde een naaste medewerker van de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Saddam zou al op zaterdag kunnen worden opgehangen, maar de regering wacht mogelijk tot later in de week, aldus de medewerker.

Een Iraakse rechter die gevraagd is om getuige te zijn van de ophanging van Saddam zei vrijdag dat de executie mogelijk voor "vanavond of morgenochtend" staat gepland. Een andere bron, die een vooraanstaande positie in de Iraakse regering zou innemen, stelde eerder hetzelfde. Maar hij voegde er nog wel aan toe: "Het is niet zeker".

Zaterdagochtend begint het islamitisch offerfeest Eid al-Adha dat tot donderdag duurt. Een executie tijdens het heilige feest lijkt onwaarschijnlijk en zou daarom ervoor of erna moeten geschieden.

Afgelopen dinsdag bevestigde het Iraakse Hof van Beroep de doodstraf tegen Saddam wegens de moord op 148 sjiieten in Dujail. Het vonnis moet binnen dertig dagen worden uitgevoerd. Tegen Saddam loopt ook nog een rechtszaak wegens de massamoord op tienduizenden Koerden, maar die zal worden stopgezet na de executie, bepaalde het Hof dinsdag.

Saddam zou inmiddels afscheid hebben genomen van familieleden die ook gevangen zitten en zijn testament aan hen hebben gegeven.

Een Iraakse regeringsadviseur zei dat de Iraakse autoriteiten beslist niet van te voren melden wanneer de executie is en dat er geen pers bij wordt toegelaten. De coalitietroepen in Irak zijn in verhoogde staat van paraatheid wegensmogelijke onrust rond de aanstaande executie. Het Amerikaanse leger houdt rekening met een nieuwe geweldsuitbarsting.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief