Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam Hoessein opgehangen

30 dec 06

De voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein is zaterdagmorgen vroeg opgehangen.

Hij stierf aan een galg, naar verluidt in een van de militaire centra in de hoofdstad Bagdad waar zijn regime gevangenen martelde. Volgens regeringsfunctionaris Mowaffak al-Rubaie dansten de Irakezen die het vonnis voltrokken van vreugde toen Saddam Hoessein dood was. De beulen hadden zelf slachtoffers van Saddam Hoesseins bewind in hun familie.

De door sjiieten gedomineerde regering deelde niet mee waar de executie precies plaatsvond. Saddam kreeg de doodstraf wegens een massamoord in een sjiitisch dorp in 1982. De Iraakse premier Nuri al-Maliki riep na de executie op tot verzoening en vroeg de soennieten mee te doen in het politieke proces.

Saddam Hoessein kwam aan het bewind en bleef aan de macht met hulp van zijn soennitische clan uit Tikrit. Daar waren zaterdag enkele betogers op de been om tegen de executie te ageren. Mede door uitgaansverboden was het zaterdagmorgen relatief rustig in Irak. Wel ontplofte een zware bom in een auto in de overwegend sjiitische plaats Kufa. Er waren tientallen slachtoffers.

De soennieten vormen in Irak een minderheid. Een halfbroer van Saddam Hoessein en een andere topfiguur van het in 2003 ten val gekomen regime worden geëxecuteerd na de korte vakantie ter gelegenheid van het islamitische offerfeest. Die eindigt in Irak dinsdag voor soennieten en woensdag voor sjiieten.

Al-Maliki zei blij te zijn en dat in de naam van het Iraakse volk gerechtigheid is geschied met de executie van Saddam Hoessein. De voormalige heerser leek zich met zijn lot te hebben verzoend en was kalm, volgens topfunctionaris Mowaffak al-Rubaie. Hij vroeg niets en zei niets, volgens al-Rubaie. Hij droeg enkel een koran.

Een magistraat en getuige verklaarde dat Saddam Hoessein wel iets zei. Hij waarschuwde tegen "de Iraanse coalitie", volgens rechter Munir Haddad.

Het lichaam van de gehangene wordt aan de familie overgedragen, zo verzekerede al-Rubaie. Saddam Hoessein heeft onder anderen een dochter in Jordanië die de stoffelijke resten heeft opgeëist.

De dood van Saddam Hoessein heeft internationaal tal van reacties veroorzaakt. Libië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor de dood van de "krijgsgevangene" Saddam Hoessein.

Wereldwijd betreuren mensenrechtenorganisaties dat de doodstraf is toegepast, maar bij regeringen overheerst de opluchting dat Irak een donkere periode uit zijn geschiedenis kan afsluiten. Washington sprak van een mijlpaal. Het Vaticaan liet via een woordvoerder weten dat de tenuitvoerlegging van de doodstraf tragisch nieuws is, dat nieuwe wraakgevoelens zaait. India betreurt de executie ten zeerste en de Britse regering hamerde erop dat ze tegen de doodstaf is.

Enthousiaste reacties op Saddams dood kwamen onder meer uit Iran en Israël. Beide staten zijn slachtoffer geweest van de agressie van Saddams regering. De Nederlandse minister Bot (Buitenlandse Zaken) hoopt dat het rechtsgevoel van de Iraki's is bevredigd en het land nu verder kan.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief