Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Welten wil speciale toelage Amsterdamse agenten

2 jan 07

Bernard Welten, hoofdcommissaris van de politie Amsterdam-Amstelland, wil voor zijn agenten een speciale toelage.

Hij vindt dat de werkbelasting voor de Amsterdamse agenten zwaarder is dan voor dienders bij andere korpsen. Hij zei dit dinsdag tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

De hoofdcommissaris hoopt dat door de toeslag meer agenten in Amsterdam komen wonen. Momenteel woont 70 procent van het personeel buiten de regio door onder meer de hoge huren in de hoofdstad. Door het vele woonwerkverkeer wordt de werkdruk extra belast, meent Welten. Bovendien verlaten veel Amsterdamse agenten het korps voor een baan in een ander korps.

Om die redenen wil Welten samen met zijn collega van het korps Rotterdam-Rijnmond, Aad Meijboom, bij de toekomstige minister van Binnenlandse Zaken de zaak bepleiten. De hoofdcommissaris denkt aan een bedrag van minimaal 1000 euro netto per jaar.

In zijn speech sprak Welten ook de burger aan. De hoofdcommissaris vindt "dat het niet langer kan" dat burgers hun eigendommen als mobiele telefoons, routeplanners en laptops onbewaakt in een auto achterlaten. Het aantal diefstallen is sterk toegenomen in het afgelopen jaar. "Er komt een moment dat de samenleving niet meer wil opdraaien voor slordigheid", zei Welten.

Over het algemeen genomen is Welten tevreden over het afgelopen jaar. Het aantal geweldsdoden is met 50 procent gedaald. In dertien van de zeventien zaken zijn verdachten aangehouden en in nog openstaande zaken "zit nog muziek". De diefstal van auto's en fietsen is sterk afgenomen evenals overvallen, zakkenrollerij en winkeldiefstal. Ook in het verkeer is het volgens de cijfers veiliger geworden. "Een mooi resultaat, maar we hebben er ook hard voor gewerkt", aldus Welten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief