Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM ligt op koers in zaak-Holleeder

4 jan 07

Het Openbaar Ministerie meent aan de hand van tal van getuigenverklaringen afdoende bewijs te hebben verzameld voor de stelling dat Willem Holleeder zich heeft schuldig gemaakt aan afpersing van vier vastgoedhandelaren.

Volgens officier van justitie Koos Plooij, die donderdag tijdens een pro-formazitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp de stand van zaken in het onderzoek toelichtte, bevestigen tal van getuigen de inhoud van de gesprekken die Willem Endstra in 2003 daarover in het geheim met de politie heeft gevoerd.

Endstra gaf daarin aan dat niet alleen hij maar ook anderen door Holleeder en zijn handlangers stelselmatig voor miljoenen werden afgeperst. Holleeder opereerde daarbij telkens in wisselende gezelschappen, aldus Plooij. In feite was er sprake van drie verschillende afpersingsorganisaties, waarvan Holleeder de spil was.

De overige zeven verdachten, van wie er twee op vrije voeten zijn, waren betrokken bij een van de vier afpersingen. Volgens het OM lijkt het er sterk op dat Holleeder de misdrijven heeft gepleegd met een eigen kringetje van personen, die buiten de andere afpersingen en bedreigingen werden gehouden.

"Het totaalbeeld is bepaald niet dat het bewijs afbrokkelt, zoals de verdediging van Holleeder beweert", aldus Plooij. Daarmee doelde hij op uitlatingen in de media van Holleeders advocaat, Bram Moszkowicz.

Het OM onderzoekt nog wat de relatie is tussen Holleeder en zakenman Jan-Dirk P. (Paarlberg). Er komt een aparte rechtszaak tegen P., zijn voormalige compagnon David B. (Beesemer) en fiscalist Ad van T. (Tatenhove). Die zouden een rol hebben gespeeld bij het wegsluizen en witwassen van het geld dat door de afpersingspraktijken is verworven.

Het OM vroeg de rechtbank het voorarrest van vijf verdachten te verlengen en die van Ozan T. (Turfanda) op te heffen. Het verdenkt hem van de afpersing van zakenman John Wijsmuller, maar hij heeft daarin geen gewelddadige rol gespeeld.

Officier van justitie Saskia de Vries gaf aan dat het OM Holleeder mogelijk ook nog vervolgt voor de afpersing van zakenman Erik de Vlieger. In deze zaak is onlangs een verdachte tot acht jaar celstraf veroordeeld, hoewel De Vlieger altijd heeft ontkend te zijn afgeperst. De veroordeling kwam tot stand op basis van getuigenverklaringen. Ook in de zaak rond Holleeder ontkennen de slachtoffers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief