Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RIAGG biedt nog steeds bijstand over de grens

8 jan 07

Nederlanders die op vakantie zijn in Marokko kunnen nog steeds psychische bijstand krijgen van de RIAGG Rijnmond, ondanks een wettelijk verbod.

"De hulpverleners krijgen hun salaris gewoon van de RIAGG, maar werken bijvoorbeeld voor een ziekenhuis in Tanger. We houden ons wel degelijk aan de wet", aldus directeur Jos Lamé maandag.

In 2004 beperkte minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) de aanspraak op RIAGG-zorg aan patiënten in het buitenland, als die zorg bedoeld is om de verzekerde te begeleiden en voor het verblijf geen medische noodzaak bestaat. "De minister heeft geen verstand van zorg. Door onze cliënten ter plaatse te helpen, besparen we honderden euro's", aldus Lamé. "Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt."

In 2005 en 2006 hebben hulpverleners van de RIAGG honderden Nederlanders van Marokkaanse afkomst bijgestaan. Het geld daarvoor komt uit publieke middelen. "Tijdens beide zomers hebben twee medewerkers ter plaatse twee maanden hulp geboden. Dat heeft maximaal 20.000 euro gekost", aldus Lamé. Ook hebben hulpverleners uit Marokko tijdelijk in Nederland gewerkt. "Door dit uitwisselingsproject kunnen we kennis opdoen en uitwisselen."

Lamé zou graag ook in Turkije hulp bieden, maar de omvang van het gebied waar Turkse immigranten hun vakantie doorbrengen, is volgens hem een obstakel. Het ontbreekt hem volgens eigen zeggen aan voldoende mankracht. "En plaatselijke psychiaters zitten vaak niet op extra werk te wachten."

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid is indertijd na politieke ophef het niet voor niets onmogelijk gemaakt om vakantiegangers na te reizen. "Maar we kennen dit project met uitwisseling van personeel niet en we kunnen dan ook nu nog niet zeggen of het in strijd is met de wet", aldus de zegsvrouw.

Tweede Kamerlid Cisca Joldersma van het CDA is verrast dat het project op een andere wijze toch is doorgezet. Zij vraagt Hoogervorst om opheldering. "Want het is dezelfde discussie als indertijd. Net als andere zieken horen deze mensen niet op vakantie te gaan, of ze financieren de zorg in het buitenland zelf, of ze gaan naar de arts in Marokko", stelt Joldersma.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief