Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holleeder had geen toestemming om te praten

9 jan 07

Topcrimineel Willem Holleeder had geen toestemming om met misdaadjournalist John van den Heuvel te spreken. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Justitie vandaag weten.

Holleeder zit in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught en had volgens de regels eerst toestemming moeten vragen om met de pers te praten. Het vraaggesprek met de 'topcriminineel' wordt vanavond uitgezonden in het nieuwe TROS-programma Bureau Van den Heuvel van Telegraafverslaggever John van den Heuvel. In het programma zal Holleeder vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ingaan op de beschuldigingen dat hij een moordenaar en een afperser is. Justitie zal de uitzending bekijken en daarna overwegen of er maatregelen tegen Holleeder worden genomen.

Tot nu toe zweeg Holleeder vele jaren niet alleen in de rechtszaal maar ook tegenover de recherche en de media. Hij heeft nu met zijn advocaat Bram Moszkowicz afgesproken dat hij zijn eigen verhaal zal vertellen, onder meer over de zogenoemde achterbankgesprekken met de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ook wil hij zelf het woord voeren tijdens de rechtszaak.

In het interview meldt Holleeder "dat het niet gemakkelijk is als je in de media wordt afgeschilderd als een of ander monster en je weet dat je het zelf niet hebt gedaan." Hij laat verder weten dat hij uitziet naar zijn proces. Holleeder: "Ik heb het een en ander in mijn dossier gelezen en heb me verbeten over wat een onzin het allemaal is. Ik zal blij zijn als ik eenmaal bij de rechter een woordje kan doen. Dat ik mezelf kan verdedigen."

De rechtszaak, die in april begint, gaat naar verwachting enkele maanden duren. In deze zaak wordt Holleeder verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werkte hij daarbij telkens met andere handlangers samen. Ook hangt Holleeder nog een verdenking boven het hoofd van betrokkenheid bij een of meer liquidaties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief