Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Getuigenis van Laurent snel afgelopen

9 jan 07

De getuigenis van prins Laurent op het proces over fraude bij de marine was al na 16 minuten afgelopen.

In zijn getuigenis verwees de prins vooral naar de verklaringen die hij gisteravond tijdens het politieverhoor had afgelegd. De getuigenis werd niet door de advocaten afgenomen, maar door de voorzitter van de rechtbank.

Het verhoor begon rond 13.50 uur. De prins ging ermee akkoord dat de voorzitter hem aansprak met 'meneer' in plaats van 'monseigneur.' Hij koos er ook voor om zijn getuigenis in het Nederlands af te leggen en moest af en toe naar zijn woorden zoeken. De prins verwees vooral naar wat hij al had gezegd tijdens zijn politieverhoor gisteren. Hij wist dat het geld voor verbouwingen afkomstig was van de marine, maar vertrouwde volledig op zijn adviseur Noël Vaessen. "Ik kijk niet in de boekhouding van de zeemacht of van andere instellingen. Ik dacht dat Vaessen bekwaam was. Hij deed wat hij kon doen." De prins zei ook dat Vaessen al sinds 1999 zijn adviseur niet meer is en dat ze daarna geen contact meer hebben gehad. Volgens de advocaat van Vaessen is die verklaring erg bruikbaar. Hij is dan ook heel tevreden. Na zijn verhoor verliet prins Laurent de rechtbank. Zijn advocaat, Fred Erdman, wilde geen commentaar geven. Na de prins worden nog drie andere getuigen gehoord.

Het is erg lang onduidelijk gebleven of prins Laurent vandaag wel zou getuigen. De prins kwam vanmorgen onder massale belangstelling op het proces aan, samen met zijn advocaat Fred Erdman, gewezen SP-fractieleider in de Senaat en gewezen SP-voorzitter. De advocaten van de beklaagden die prins Laurent hebben gedagvaard, moesten voor acht uur vanmorgen hun vragen doorgeven aan de voorzitter van de rechtbank. Voordat de getuigenis kon beginnen, moesten de advocaten van de verdediging in een debat eerst nog het belang daarvan kunnen aantonen. Pas daarna nam de rechtbank een beslissing.Het Openbaar Ministerie besliste geen beroep aan te tekenen tegen die beslissing omdat het proces anders te lang zou worden opgehouden.

(Bron: VRT)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief