Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omstreden Hitler-film enthousiast ontvangen

10 jan 07

De officiële première dinsdagavond van de omstreden satirische Hitler-film van de joodse regisseur Dani Levy is een groot succes geworden. De meeste van de ruim duizend gasten begonnen na afloop van de vertoning in Essen spontaan te applaudisseren.

In de film 'Mein Führer, die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler' krijgt een joodse acteur eind 1944 de kans Hitler te vermoorden. Hij moet de in een deplorabele toestand verkerende Führer acteerlessen geven om hem weer voor een massabijeenkomst op te peppen. De toneelspeler, hiervoor uit een concentratiekamp gehaald, doodt de grote leidsman echter niet. Hij neemt hem min of meer 'in therapie' en laat hem de idiootste opdrachten uitvoeren, waardoor de toeschouwer Hitler krijgt te zien als een kinderlijke mafkees.

Tijdens de filmvertoning werd naast de door Helge Schneider gespeelde Hitler vooral gelachen om scènes waarin Sylvester Groth Joseph Goebbels opvoert. Bij de eerste voor-voorstellingen zouden mensen echter zijn weggelopen. Vice-voorzitter Dieter Graumann van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland zei eerder op de dag zich geërgerd te hebben aan de film. "Ik kom zelf uit een gezin dat onder de Holocaust heeft geleden. Daarom heb ik erge buikpijn, als men Hitler en de Holocaust tot onderwerp van een komedie maakt," zei Graumann in het blad Journal Frankfurt. Graumann zegt niet te kunnen lachen om Hitler "want iedere lach zou in mijn keel blijven steken."

De film draait vanaf donderdag in 250 bioscopen in Duitsland.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief