Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Geel: 20 procent CO2-reductie minimum

10 jan 07

Pieter van Geel

Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu legt de lat hoog in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een vermindering van de uitstoot van kooldioxide (CO2) met 20 procent zoals de Europese Commissie oppert, is voor hem een minimum.

Volgens de Commissie zouden alle industrielanden in 2020 de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met 30 procent moeten verminderen. Maar als andere industrielanden daar niet aan willen, dan wil Brussel dat de EU zelf zich minimaal verplicht tot een reductie met 20 procent.

Goede zaak
Van Geel vindt die insteek van 30 procent een goede zaak. Europa moet het goede voorbeeld geven om de bedreiging van klimaatverandering tegen te gaan, liet hij woensdag weten. Dat is van belang omdat ontwikkelingslanden anders niet zullen volgen.

Europa kan het probleem niet alleen oplossen. Andere landen, zoals de VS maar ook snelle groeiers als China en India, zullen hun steentje moeten bijdragen.

Bedreigingen
Vooral het smelten van het poolijs en het ontdooien van de toendra zijn bedreigend. Snelle actie is nodig, benadrukte Van Geel.

Van Geel is demissionair. Wat binnen de EU Nederland precies gaat doen, is aan het nieuwe kabinet. Maar hij verwacht dat dat nieuwe kabinet en dus een standpunt er zal zijn als de Europese leiders in maart op een top het "strategierapport" van de Europese Commissie bespreken.

Lichtpuntje
Hij ziet overigens ook een lichtpuntje door het minimum van 20 procent vast te leggen. Daarmee wordt een helder signaal gegeven aan het bedrijfsleven. CO2 behoudt zo na 2012 een prijs. Dat zal de handel in CO2-emissierechten stimuleren, aldus Van Geel.

Minister Joop Wijn van Economische Zaken maakt zich binnen de Europese Unie sterk om voor de periode na 2012, als het huidige beleid afloopt, te komen tot een verbetering van het systeem van emissiehandel, aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij herinnert eraan dat het Nederlandse kabinet eerder positief reageerde op een stuk van de Europese Unie dat de basis legde voor het scherpere beleid dat de Commissie nu voorstelt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief