Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milieubeweging teleurgesteld over EU-rapport energie

10 jan 07

Milieubewegingen zijn teleurgesteld over het rapport over energie en klimaatbeheersing dat de Europese Commissie woensdag heeft uitgebracht.

"De EU kiest opnieuw voor fossiele brandstoffen", stelt Milieudefensie. "De EU erkent dat een reductie in de uitstoot van broeikasgassen van 30 procent voor 2020 noodzakelijk is; zij committeert zich echter aan slechts 20 procent. Daarmee toont de EU gebrek aan leiderschap. Het energiebeleid van de EU blijft blindvaren op fossiele brandstoffen en vergeet energiebesparing, het belangrijkste instrument om klimaatverandering te stoppen en leveringszekerheid te garanderen."

Ook Greenpeace is teleurgesteld. "Mooie verpakking met weinig inhoud", is het oordeel. Greenpeace mist de wil om kolen- en kernenergie af te schaffen. En het ziet een gebrek aan moed bij de voorstellen voor CO2-reductie. Volgens Brussel is 30 procent nodig, maar wil de Commissie zelf niet verder gaan dan 20 procent. Greenpeace maakt zich zorgen over het feit dat de Commissie kernenergie niet afwijst, maar er juist een debat over wil beginnen.

Het CDA in het Europees Parlement is enthousiaster over het Commissie-plan. "De voorstellen om de EU minder afhankelijk te maken van het buitenland komen niets te laat", aldus het CDA. De PvdA in het EP verwijt de Commissie een "slappe houding" door zelf een CO2-reductie van 20 procent voor te stellen, terwijl het alleen 30 procent wil verminderen als andere rijke landen dat ook willen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief