Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos mogelijk in kabinet, Rouvoet niet

11 jan 07

PvdA-leider Wouter Bos wordt mogelijk minister van FinanciŽn en vicepremier in het nieuwe kabinet. Ingewijden houden daar rekening mee, al heeft Bos nog geen besluit genomen.

De kans dat fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie ook tot het kabinet toetreedt, is minder groot. Rouvoet staat in zijn partij onder sterke druk om in de Tweede Kamer te blijven, aldus een bron in zijn omgeving donderdag.

Bos zei in de verkiezingscampagne nog dat hij niet vicepremier zou worden onder CDA'er Jan Peter Balkenende. Maar daags na de verkiezingen wilde hij op vragen over dit onderwerp niet meer ingaan.

PvdA'ers verwachten dat het CDA er bij Bos op zal aandringen het vicepremierschap op zich te nemen. De PvdA-leider zou daarmee een signaal geven dat hij vastbesloten is van het nieuwe kabinet een succes te maken.

Ook Bos' voorganger Wim Kok werd in 1989 vicepremier en minister van Financiën in het derde kabinet-Lubbers, het laatste waarin CDA en PvdA samenwerkten. Kok, die daarna tweemaal premier was, bouwde op Financiën een sterke reputatie op.

De PvdA heeft toch al een naam op te houden als het gaat om degelijke ministers van Financiën. Ze leverde na de oorlog illustere bewindslieden als Piet Lieftinck, Henk Hofstra en Wim Duisenberg voor deze functie. Overigens was Bos zelf staatssecretaris van Financiën in Paars-II.

Tijdens de formatiegesprekken met informateur Herman Wijffels is over de invulling van de ministersposten nog met geen woord gesproken, zeggen betrokkenen. Dat gebeurt pas aan het slot van de onderhandelingen, op zijn vroegst eind februari.

Donderdag hebben de onderhandelaars en Wijffels van 14.00 tot circa 19.00 uur bij elkaar gezeten. Volgens ingewijden hebben ze het gehad over immateriële onderwerpen, zoals normen en waarden en abortus en euthanasie. Vrijdag zou opnieuw de financiële paragraaf voor het regeerakkoord aan bod komen.

De woordvoerder van Wijffels wilde dat donderdag niet bevestigen. Wel zei hij dat de sfeer goed is en dat er "tempo wordt gemaakt".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief