Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-Kamerlid Remak veroordeeld voor fraude

12 jan 07

De rechtbank in Amsterdam heeft oud-Kamerlid Patricia Remak veroordeeld voor uitkeringsfraude. De ex-politica kreeg een jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Dat blijkt uit het vonnis, waar RTVmNoord-Holland vrijdag over berichtte.

De rechtbank stelt dat Remak ruim drie jaar bewust heeft nagelaten haar inkomsten van haar werk bij het ministerie van Financiën en bij de Provinciale Staten te melden, terwijl ze wist dat die van invloed waren op haar wachtgelduitkering. De politica ontving het wachtgeld voor haar werk in de Tweede Kamer.

Volgens de rechter heeft Remak "het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van politieke ambtsdragers ernstig geschaad" en heeft ze "misbruik gemaakt van een voorziening die bedoeld is om te voorkomen dat gewezen leden van de Tweede Kamer in inkomen terug zouden vallen". Verder stelde de rechter dat Remak "haar voorbeeldfunctie op grove wijze heeft miskend". Ook woog mee dat ze al eerder was veroordeeld voor fraude.

Remak zat van 1998 tot 2002 voor de VVD in de Tweede Kamer. Na haar vertrek uit de Kamer begon ze in 2003 als lid van de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland. In oktober dat jaar stapte ze uit die fractie, om verder te gaan als onafhankelijk statenlid. Ze begon haar loopbaan als juridisch medewerker, later werd ze belastinginspecteur bij de douane.

Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland zegt dat de rekeningencommissie van Provinciale Staten onderzoek heeft gedaan naar de handelwijze van Remak als eenmansfractie. De commissie concludeert dat zij in 2005 21.500 euro te veel heeft ontvangen voor fractieondersteuning en reiskosten. Zij heeft de besteding van dit geld niet goed financieel verantwoord. De provincie bekijkt op welke manier dit bedrag op haar kan worden verhaald. Eind deze maand brengt de rekeningencommissie hierover advies uit aan Provinciale Staten.

Remak diende begin deze maand haar ontslag in als statenlid. Pim de Vos, raadsman van Remak, liet vrijdagmiddag in een reactie weten dat zijn cliënt "veel verdriet heeft van het vonnis". Bovendien voelt zij zich volgens de raadsman dubbel gestraft omdat het OM de werkgever van Remak inlichtte over de zaak.

Remak is alleen naar de zitting gegaan in de overtuiging dat ze een goed verweer had, aldus de raadsman. "Mijn cliënt ging ervan uit dat er geen reden was tot zorg voor de strafzaak. Zij heeft immers destijds geïnfomeerd naar de regeling met betrekking tot neveninkomsten. Op basis daarvan ging zij ervan uit dat zij mocht bijverdienen wat ze bijverdiende."

Bovendien heeft Remak de inkomsten bij de Belastingdienst opgegeven en hierover premies betaald, benadrukte De Vos. Toen duidelijk werd dat zij alsnog te veel inkomsten had, heeft zij een regeling getroffen met de wachtgelduitkeringsinstantie. "Die regeling loopt nog", aldus De Vos. "Zij heeft dus niets willen verzwijgen."

Remak gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief