Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Warmste etmaal in januari in honderd jaar

13 jan 07

Niet eerder was een etmaal in januari zo zacht als dinsdag. De gemiddelde temperatuur over 24 uur was 12,9 graden Celsius. Dat is een graad warmer dan op 5 januari 1957, toen het vorige record werd gevestigd.

Ook de minimumtemperatuur brak met 11,8 graden alle records. Dat heeft een woordvoerder van het meteorologisch instituut KNMI woensdag laten weten.

Ook de maximumtemperatuur was gedenkwaardig. In De Bilt liep het kwik op tot 13,7 graden. Dit is de op twee na hoogste temperatuur in januari sinds de eerste metingen in 1901. Voor de eerste tien dagen van de maand is dit wel een record.

Normaliter zou het in deze periode overdag circa 5 graden moeten zijn en 's nachts rond het vriespunt. De warme temperaturen hebben in januari weinig te maken met de zon. Warme lucht zorgt voor de aangename omstandigheden. Daardoor kan het 's nachts warmer zijn dan overdag.

Een warme januari gaat altijd gepaard met veel wind. Ook nu is dat het geval; de komende dagen verwachten de meteorologen van het KNMI veel wind. Verder blijft het zacht met temperaturen tot 14 graden.

De natuur reageert duidelijk op het afwijkende warme weer. Vogels gaan niet op trek, planten staan vrolijk te bloeien en sommige dieren slaan hun winterslaap over. Ook krijgen mensen hooikoortsklachten, fladderen de vlinders nog rond en blijven veel dieren zich gewoon voortplanten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief