Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jazzwereld rouwt om overlijden Brecker en Coltrane

15 jan 07

De internationale jazzwereld is dit weekeinde opgeschrikt door twee sterfgevallen. De wereldberoemde jazzsaxofonist Michael Brecker overleed zaterdag.

Zondag werd bekend dat ook Alice Coltrane is overleden, een van weinige vrouwelijke instrumentalisten in de jazz. Ze was de ex-vrouw van de legendarische saxofonist John Coltrane.

Brecker leed aan leukemie. Hij is 57 jaar geworden. Coltrane werd 69 jaar. Ze kampte al jaren met een zwakke gezondheid. Ze stierf vrijdag in Los Angeles, aldus Amerikaanse media.

In de jaren zeventig speelde Brecker samen met zijn broer Randy in de band Brecker Brothers, die elementen van jazz en rock met elkaar combineerde. In de jaren tachtig maakte Michael Brecker samen opnames met enkele grote namen uit de wereld van jazz en pop, zoals Frank Sinatra, Bruce Springsteen en Frank Zappa.

Ook trad Brecker diverse keren op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag, onder meer met Herbie Hancock, Roy Hargrove en ook met zijn eigen band.

Coltrane, pianiste en organiste, verwierf onder meer faam door haar introductie van de harp in de jazzmuziek. Ze gold ook als een pionier in de New Age-muziek. Ze voelde zich sterk aangetrokken tot het hindoeïsme en ze leidde een hindoetempel in de regio Los Angeles. In 2001 richtte ze de John Coltrane-stichting op. Die helpt jonge musici op weg. John Coltrane overleed in 1967.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief