Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beelden uit Singer Museum Laren gestolen

17 jan 07

Uit de tuin van het Singer Museum in Laren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeven bronzen beelden gestolen. Onder de gestolen voorwerpen is een afgietsel van de denker van Rodin.

Dat heeft de politie woensdag laten weten.

Volgens de politie hebben de daders met een auto het hek rond het museum plat gereden. De diefstal heeft vermoedelijk te maken met de bronsdiefstallen de laatste tijd, omdat de ijzeren beelden in de tuin zijn blijven staan. Aan smelterijen en gieterijen wordt gevraagd ogen en oren open te houden.

De politie kan nog niet zeggen of de diefstal een kunstroof is, of dat het de dieven te doen is om het koper, waar brons mede van gemaakt is. Door de hoge koperprijs wordt het materiaal recentelijk ook vaak van bouwterreinen gestolen.

Volgens een woordvoerder van het museum zijn de beelden onvervangbaar en is de waarde aanzienlijk. "De diefstal was een professionele daad. De beelden zijn zwaar en onze tuin en redelijk groot. Het moet geen gemakkelijke klus zijn geweest."

De zegsman kan niet zeggen hoe de dieven de beelden van hun sokkel hebben gekregen. Wel weet hij dat de beelden via de reguliere markt onverkoopbaar zijn. "Ze zijn uitgebreid gedocumenteerd."

Het Singer Museum was de afgelopen dagen dicht wegens de inrichting van een nieuwe tentoonstelling over Marius Bauer. De instelling gaat volgens planning gewoon vrijdag open.

De politie Apeldoorn achterhaalde woensdag de eigenaar van drie bronzen jongenshoofden die in juli vorig jaar werden gevonden. Zij werden bij een inbraak in Steenwijk gestolen. De eigenaar miste ze niet, omdat hij dacht dat hij ze veilig had opgeborgen. Pas na aandacht in de media en op internet werd de man geïnformeerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief