Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gewonden tijdens protestacties Libanese oppositie

23 jan 07

Duizenden mensen zijn dinsdag in Libanon de straat opgegaan om tegen de regering van premier Fouad Siniora te protesteren.

In gevechten tussen voor- en tegenstanders vielen ongeveer zestig gewonden, aldus de Libanese politie. In de christelijke stad Halba in het noorden van Libanon raakten aanhangers van de christelijke generaal Michael Aoun slaags met sympathisanten van Siniora. Ook tussen aanhangers van de pro-Syrische oppositie en medestanders van Siniora braken op verschillende plaatsen in het land gevechten uit.

De door de sjiitische partij Hezbollah gedomineerde oppositie had tot een algemene staking en andere protestacties opgeroepen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beklemtoonde maandagavond nog dat de Libanezen massaal hun aversie kenbaar moesten maken tegen de economische plannen van Siniora. Die wil onder meer de btw verhogen en privatiseringen doorvoeren.

Duizenden betogers gaven gevolg aan de oproep van Nasrallah. Ze wierpen met brandende autobanden blokkades op in onder meer de hoofdstad Beiroet. Ook riepen ze leuzen tegen de regering.

Siniora heeft Hezbollah ervan beschuldigd de donorconferentie voor Libanon die donderdag in Parijs begint, te saboteren. De conferentie in Parijs moet voorkomen dat het in diepe schulden gestoken en vorige zomer door Israëlische luchtaanvallen voor een belangrijk deel verwoeste land economisch instort.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief