Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkije neemt afscheid van Dink

23 jan 07

Zo'n 50.000 mensen hebben in Istanbul de laatste eer bewezen aan de vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink.

Dink werd afgelopen vrijdag vermoord. Hij wordt later vandaag begraven. Er was veel politie op de been, maar de massabijeenkomst verliep rustig.

De familie van Dink heeft een oproep gedaan om de begrafenis niet te laten uitlopen op een demonstratie. Alleen spandoeken met de tekst "Wij zijn allen Hrants, wij zijn allen Armeniërs" zijn toegestaan.

Desondanks werden er leuzen geroepen, onder meer "schouder aan schouder tegen het fascisme". En ook: "moordenaar 301". Het getal is een verwijzing naar een wetsartikel dat het verbiedt om de Turkse natie te beledigen. Op basis van het wetsartikel is Dink regelmatig vervolgd.

Dink schreef vaak over de massamoord op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn conclusie was dat de massamoord een genocide was. Maar het is verboden om dat te zeggen in Turkije.

Hrant Dink werd vrijdag doodgeschoten met drie kogels in zijn hoofd en hals. Hij was één van de bekendste Turkse Armeniërs. Hij schreef veel over de Armeense genocide in de Eerste Wereldoorlog. Om die reden was hij meermalen doelwit van Turkse nationalisten.

Voor de moord zit de 17-jarige Ogun Samast vast. Volgens de krant Hurriyet is hij tot de moord aangezet door een Turkse nationalist. Volgens de krant Hurriyet zou de nationalist, Yasin Hayal, tegen Samast gezegd hebben dat het zijn 'plicht' is om de 'eer van Turkije te redden'. In totaal ondervraagt de politie zeven mensen in verband met de moord, die een schokgolf veroorzaakte in Turkije.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief