Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Datingshow gehandicapten bij SBS6

23 jan 07

Het door SBS6 aangekondigde nieuwe datingprogramma ‘Liefde op het tweede gezicht’ ontlokt veel verontwaardiging.

Termen als horrordating, freakshow en kermis-tv vallen op internetforums. Maar is een datingshow voor mensen met een zichtbare handicap wel zo weerzinwekkend?

Het idee is ontstaan na een speciale uitzending van 'Vinger aan de Pols' die producent Medical Multi Media (MMM) - ooit opgericht door presentatrice Ria Bremer - vorig jaar heeft gemaakt over mensen met gezichtsafwijkingen, aldus een SBS-woordvoerder. "Uit reacties op dat programma bleek dat veel mensen veel hinder van zo'n handicap ondervinden bij de zoektocht naar een partner. Vervolgens kwam MMM bij ons met het idee voor 'Liefde op het tweede gezicht'.

"Een week geleden had MMM nog geen kandidaten met brandwonden gevonden voor de datingshow", weet Hein Zoete, plaatsvervangend directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting en bestuurslid van de Vereniging van Mensen met Brandwonden. "Ze kwamen bij ons met de vraag of we wilden bemiddelen bij de zoektocht naar deelnemers. We hebben als belangenvereniging besloten daar niet aan mee te werken. Niet dat we ons verre willen houden van het initiatief. We dienen makers en deelnemers graag van advies, maar we zijn simpelweg van mening dat dat niet onze taak is."

Zoete staat niet per se afwijzend tegenover het programma, dat op 20 februari voor het eerst te zien is. "Het zou kunnen helpen de beeldvorming rond mensen met een handicap te verbeteren, doordat je iemand via het tv-programma leert kennen. Na de eerste schrik merk je namelijk dat iemand met een handicap een heel normaal mens is. Maar het hangt er helemaal van af hoe het programma gemaakt wordt. Het risico is dat het stigmatiserend werkt. Aapjes kijken - de tv-producent kiest niet voor niets voor deze doelgroep. Het zou veel beter zijn als gehandicapten kunnen meedoen aan de reguliere datingshows."

"Veel hangt af van de bezieling van de makers en de presentator", zegt presentatrice Lucille Werner, ambassadeur van verschillende gehandicaptenorganisaties en initiatiefnemer van de Mis(s) Verkiezing bij de TROS voor gehandicapte vrouwen. "Ik ben er voorstander van om gehandicapten zichtbaar te maken. De samenleving ziet er namelijk niet uit zoals op tv doorgaans is te zien. Een handicap is maar een klein detail van de leuke, interessante persoon die iemand is. Maar het is natuurlijk een heel kwetsbaar onderwerp. Ik vind het moeilijk om op voorhand een oordeel te geven over het programma. De oorspronkelijke titel was 'Monsterlijke Liefde', hoorde ik. Dat gaat natuurlijk ver over de schreef."

Zoete van de brandwondenorganisaties zet bovendien vraagtekens bij de veronderstelling dat gehandicapten moeilijk een partner kunnen vinden. "Mensen met brandwonden hebben vaak zelfs betere relaties dan anderen. De binnenkant is immers een veel betere basis voor een relatie dan de buitenkant."


(Bron: BN/DeStem)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief