Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook renner Quick-Step beschuldigt Lefevere

24 jan 07

Een nog actieve wielrenner van de Belgische ploeg Quick-Step heeft in de krant Het Laatste Nieuws van woensdag anoniem bevestigd dat er onder manager Patrick Lefevere sprake is van dopegebruik.

Die bekentenis volgt nadat Lefevere een dag eerder door diezelfde krant verdacht werd van doping, zowel in zijn actieve loopbaan als in zijn carrière als ploegleider.

"Dit is de Patrick Lefevere zoals we hem in de ploeg kennen. De ethische code die Lefevere zo hard verdedigt, is een lege doos", zegt de anonieme renner. "Als er sinds de komst van de code al iéts veranderd is, dan is het dat Quick-Steprenners vandaag niet enkel doping, maar ook drugs nemen", gaat hij verder.

Lefevere is voorzitter van de verenigde ProTourploegen die met elkaar harde afspraken hebben gemaakt, vervat in een ethische code over de bestrijding van doping. De renner die met de beschuldigingen naar buiten komt zegt om twee redenen anoniem te willen blijven. "Ik moet mijn huis afbetalen en kan niets anders dan koersen, dus moet ik nog een paar jaar in het peloton overleven. Verder gebeurt alles in het wielrennen mondeling. Niets op papier, niets te bewijzen. Wie spreekt, wordt uitgespuugd."

In het artikel beschrijft de renner een barbecue in 2005, thuis bij een renner in de Kempen. "Het feestje eindigde met xtc, cocaïne en speed, en vijf van onze renners deden eraan mee. Daarna gingen ze drie dagen en twee nachten zonder slapen uit." Van het feestje zouden foto's op internet bestaan. De activiteiten bij Quick-Step zouden trouwens niet uniek zijn binnen de wielersport. "Quick-Step is niet de grote uitzondering. De ploeg is een doorslagje van het peloton. De ploegen waar niets gebeurt, zijn zij die hooguit kermiskoersen winnen."

Oud-wereldkampioen Tom Boonen verklaarde woensdag op het vliegveld van Brussel niet te geloven dat een ploeggenoot van hem bij Quick-Step uit de school is geklapt. "Het is onmogelijk. Het is een te onsamenhangend verhaal", zei Boonen die op weg is naar Qatar voor zijn eerste wedstrijd van het seizoen. "Ik blijf mijn vertrouwen houden in Lefevere. Hij is niet alleen mijn manager, hij is meer dan dat. Het is iemand die er continu bij de coureurs op hamert de wielersport schoon te bedrijven."

De Nederlanders Bram Tankink en Addy Engels sloten zich aan bij de reactie van ploeggenoot Boonen. "Ik kan me echt niet voorstellen dat dit van iemand uit de ploeg komt", zei Engels. Maar het kwaad is al geschied, dacht Tankink. "Dit kan heel schadelijk voor de ploeg zijn. Zie met dit soort verhalen maar eens een sponsor te vinden voor als het contract met Quick-Step afloopt."

Boonen deed de dopingbekentenis van zijn oud-ploeggenoot Johan Museeuw, dinsdagavond gedaan, af als een op zichzelf staand feit. "Johan heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt in het laatste jaar van zijn carrière. Dat is een geïsoleerd geval en heeft niets met de ploeg te maken."

Lefevere zei woensdag met zijn advocaat te overleggen over juridische stappen. "Dit kan ik niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn terecht gekomen in de tijd van de cowboys. Toen werd er een affiche weggehangen met een foto en de tekst: dood of levend. Ik ga het spellletje nu ook op leven en dood spelen, maar ik ga mijn juridische wapens nog niet vrijgeven" ,aldus Lefevere.

Vlaams minister van sport Bert Anciaux zei woensdag met alle partijen uit de wielersport om de tafel te willen gaan zitten. "De schade die de wielersport oploopt, dreigt onherstelbaar te worden", verklaarde de minister.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief