Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA-Kamerlid Heerts wilde Irak-onthulling alleen 'de-escaleren'

25 jan 07

PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts ontkent categorisch dat hij de bron is geweest van het Volkskrant-artikel van november vorig jaar over de martelingen waaraan Nederlandse militairen in Irak zich schuldig zouden hebben gemaakt.

Maar hij geeft, na een bericht in de De Telegraaf van donderdag, wel toe dat hij in oktober samen met Volkskrant-journalist Jan Hoedeman een gesprek heeft gevoerd met voormalig bevelhebber van de marechaussee Cees Neisingh over de kwestie.

Hij deed dat echter alleen om "de zaak te de-escaleren". "De integriteit van de marechaussee was in het geding", aldus Heerts, zelf oud-marechausseeman. Volgens Heerts was ten tijde van het gesprek met Neisingh nog onduidelijk of de Volkskrant met onthullingen zou komen.

Geruchten dat Heerts de bron zou zijn van het Volkskrant-verhaal circuleerden al in november. Heerts ontkende toen zijn betrokkenheid. Na een publicatie in het weekblad Elsevier van woensdag deed hij dat opnieuw. Hij zei alleen telefonisch contact gehad te hebben met Hoedeman, waarbij hij procedurele vragen zou hebben beantwoord.

Ook in een persverklaring die de PvdA woensdag uitgaf, wordt het gesprek met Neisingh niet genoemd. De PvdA wist bij het opstellen van de verklaring nog niet dat dit onderhoud had plaatsgehad. Volkskrant-verslaggever Hoedeman spreekt eveneens tegen dat Heerts zijn bron was. Hij zegt hem alleen te hebben gebeld toen hij zijn verhaal al helemaal rond had.

Inmiddels is duidelijk dat Heerts diverse keren telefonisch contact heeft gehad met Hoedeman. De eerste keer gebeurde dat in dezomer van vorig jaar. Heerts werkte toen nog als FNV-bestuurder. Enkele maanden later zette de PvdA hem op de vijfde plaats van haar kandidatenlijst. In november werd Heerts in de Tweede Kamer gekozen.

Heerts heeft donderdagochtend telefonisch contact gehad met PvdA-leider Wouter Bos over de commotie die over zijn persoon is ontstaan. Bos liet Heerts weten nog steeds overtuigd te zijn van zijn integriteit.

Het Volkskrant-verhaal over de martelingen die Nederlandse militairen in 2003 in Irak zouden hebben begaan, kreeg wereldwijd aandacht. Kort na de publicatie suggereerde VVD-leider Mark Rutte dat het uit politieke motieven vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen naar buiten was gebracht. Defensieminister Henk Kamp is een VVD'er. Een onafhankelijke commissie is bezig met een onderzoek naar de 'martelpraktijken' in Irak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief