Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse beroemde beelden van straat af

26 jan 07

Kamermeerderheid wilgeld voor bescherming beelden

Er moeten zo snel mogelijk mallen en kopieën worden gemaakt van tientallen Nederlandse topbeelden zoals het beeld van Vondel, Michiel de Ruyter, Erasmus en van Zadkine in Rotterdam.

Dat zegt Jan Teeuwisse, directeur van het museum Beelden aan Zee in NOVA. Volgens de kunstwereld zijn er van deze beelden geen mallen of kopieën meer. Als ze worden gestolen zijn ze weg en is er alleen nog maar een foto. Na de recente diefstallen van bronzen beelden wil Teeuwisse dat er kopieën van de beelden buiten worden neergezet, en dat het origineel in een beschermde omgeving wordt geplaatst.

Op initiatief van John Leerdam (PvdA) wil een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD en D66 dat er zo snel mogelijk geld komt om mallen en kopieën van de belangrijkste beelden te maken.

Steeds vaker worden beelden afgezaagd door bronsdieven, die zo een paar duizend euro verdienen door het beeld te laten omsmelten. Teeuwisse wil dat er zo snel mogelijk geld komt om de beelden te beschermen: "Die belangrijke beelden die buitencategorie beelden die moeten zo snel mogelijk in een beschermde omgeving worden opgesteld daarvan moeten kopieën worden vervaardigd voor het openbaar", zegt Teeuwisse. "Het is natuurlijk rampzalig om te gaan zitten wachten tot dat het volgende beeld wordt onthoofd."

Van veel beelden zoals de Dokwerker of Erasmus zijn geen mallen en kopieën meer. Dat is dus simpel op te lossen door een mal te maken of een kopie te gieten. Aan de hand van foto's of kleine replica's kun je volgens kunstkenners nooit een beeld maken dat exact hetzelfde is. In het verleden zijn veel mallen door nabestaanden van beeldhouwers of gemeenten weggegooid.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief