Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-rechter Wedzinga opgepakt op verdenking van afpersing

17 jan 07

Oud-rechter Wicher Wedzinga is dinsdagochtend in zijn woning in Groningen gearresteerd door een aanhoudingsteam van de FIOD.

Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. Het verdenkt Wedzinga van afpersing en bedreiging.

Wedzinga is na enkele uren alweer op vrije voeten gekomen, aldus zijn advocaat Peter Plasman. Volgens de raadsman is Wedzinga, voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, enige tijd verhoord.

Wedzinga werd vorig jaar veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 80 uur taakstraf voor mishandeling van zijn Oekraïense vriendin. Het functioneel parket in Den Haag, belast met het strafrechtelijk onderzoek, wil geen verdere mededelingen doen over de zaak.

Advocaat Plasman liet weten dat zijn cliënt is opgetreden als bemiddelaar in een conflict tussen een ex-advocaat en een advocaat. Wedzinga adviseert de ex-advocaat C.K., die is veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. K. beschuldigt een advocaat van zijn vroegere kantoor van het wegsluizen van geld. De man wilde dit geld terugzien, anders zou Wedzinga de financiële malversatie bekendmaken. Volgens Plasman is dit dreigement opgevat als bedreiging dan wel afpersing in juridische zin.

De oud-rechter liet dinsdag 9 januari verstek gaan bij een kort geding aangespannen door zijn voormalig advocate. Hij zou haar een bedrag van ruim 3300 euro zijn verschuldigd.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief