Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brussel wil meer rookvrije ruimtes in EU

27 jan 07

De Europese Commissie roept EU-landen op meer rookvrije ruimtes in te voeren. Vooral in Zuid- en Oost-Europa is roken toegestaan op meer openbare plaatsen dan in bijvoorbeeld Nederland.

Mensen die dagelijks andermans sigarettenrook inademen lopen 15 procent meer kans te sterven, zelfs als ze zelf nooit hebben gerookt.

Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) presenteert daartoe dinsdag een rapport. Woensdag opent hij met VVD-Europarlementslid Jules Maaten in Brussel een expositie over waarschuwingsfoto's op sigarettenpakjes. Maaten loodste enkele jaren geleden een voorstel door het Europees Parlement om de foto's in de EU toe te staan. België heeft de foto's nu als enige land verplicht gesteld. Nederland overweegt te volgen.

Maaten stelt dat de oproep voor meer rookvrije ruimtes niet zozeer gericht is op Nederland. Nederland heeft het roken al verboden in veel ruimtes. "Vraag is ook of Europa eigenlijk wel iets te vertellen heeft over het roken. Het inademen van tweedehandsrook is namelijk niet echt grensoverschrijdend", vindt Maaten. "Nu steeds meer landen het roken in bijvoorbeeld cafés hebben aangepakt, is het voor Brussel makkelijker om zo'n oproep te doen."

In een enquête van de Europese Commissie in 2006 zei 80 procent van de ondervraagde Europeanen voor een rookverbod te zijn in openbare ruimtes: zowel op het werk als op andere plaatsen waar veel mensen komen. Een meerderheid wil ook de sigaretten uit cafés en restaurants verbannen, maar de meningen verschillen sterk tussen de EU-landen.

Het aantal rokers in de Europese Unie is de laatste drie jaar sterk gedaald. In 2002 rookte nog 40 procent van de inwoners, in 2006 was dat gedaald tot 33 procent. De verschillen tussen de EU-landen zijn echter groot, zo bleek uit een enquête van de Europese Commissie vorig jaar.

Driekwart van de rokers erkende in de enquête dat de rook een gezondheidsrisico is voor niet-rokers. Van de ondervraagden zei 95 procent hun sigaret te doven in de nabijheid van zwangere vrouwen, omdat het gevaarlijk kan zijn voor de baby.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief