Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wesam al D. overgedragen aan VS

28 jan 07

De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. is zaterdag overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie zondag. Al D. werd zaterdag met een vliegtuig van Defensie overgebracht naar de Verenigde Staten, waaraan hij is uitgeleverd.

Bij aankomst in Washington is hij door het Nederlandse ministerie van Justitie officieel overgedragen. De Nederlandse Irakees moet in de VS terechtstaan voor zijn vermeende betrokkenheid in 2003 bij een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak. De Amerikanen verdenken Al D. van samenzwering tot het plegen van een aanslag.

De Nederlander was destijds voor zijn bruiloft naar zijn geboorteplaats Fallujah gereisd. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen om filmopnamente maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. De explosieven zouden tot ontploffing worden gebracht, als Amerikaanse soldaten de weg zouden passeren. "Ik stond machteloos", verklaarde Al D. eerder. "Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd."

Al D. is de eerste verdachte van terrorisme die in de VS zelf wordt berecht, sinds de aanslagen van 11 september 2001. Zijn advocaten vrezen dat Al D. in Amerika een groot risico loopt om te worden gemarteld. Ook verwachten ze dat hun cliënt daar nooit een eerlijk proces zal krijgen. De Nederlandse advocaat Victor Koppe wees er op dat zelfs minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft erkend dat de Amerikanen bij de behandeling van terrorismeverdachten niet helemaal te vertrouwen zijn.

Minister Hirsch Ballin van Justitie besloot halverwege oktober dat Al D. aan de Amerikanen mag worden overgedragen. De minister vindt het voldoende dat de VS garanties hebben gegeven dat ze de rechten van Al D. zullen respecteren. De rechtbank in Den Haag stelde in navolging daarvan dat er geen redenen zijn om te vrezen voor een onmenselijke behandeling van de Nederlandse Irakees. Al D. wordt maandag bij de rechtbank in Washington voorgeleid, liet zijn Nederlandse advocaat Koppe zondag weten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief