Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Groei criminaliteit Antillianen Rotterdam

2 feb 07

De criminaliteit onder Antillianen in Rotterdam is sinds 2000 gegroeid, onder minderjarigen zelfs explosief. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam, politie en justitie.

De laatste twee jaar lijkt de criminaliteit onder volwassen Antillianen enigszins af te nemen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Antillianen vooral bij geweldsdelicten, drugszaken en criminaliteit zijn betrokken. Zij maken zich relatief vaker schuldig aan zwaardere geweldsdelicten als doodslag en moord. De onderzoekers noemen het opvallend dat een relatief grote groep Antilliaanse vrouwen in contact komt met de politie.

Drugscriminaliteit vindt bijna altijd plaats in familieverband, concluderen de onderzoekers. "Vooral bij het smokkelen van drugs zijn zij afhankelijk van anderen en wordt er vaak met broers, neven, ooms en tantes of andere familieleden samengewerkt", zo staat er in het rapport 'Verslaafd aan een flitsende levensstijl'.

Het is verder opmerkelijk, schrijven de opstellers van dit rapport, dat veel van de jongens delicten in Rotterdam plegen, vaak zelfs in de buurt waar zij wonen. Het gaat daarbij om het plegen van overvallen en berovingen of het verkopen van balletjes drugs.

De onderzoekers doen een groot aantal aanbevelingen waaronder investeren in emancipatie van (tiener)moeders en het beperken van instroom van Antillianen. Zij adviseren de opdrachtgevers te zoeken naar creatieve oplossingen om de moeilijke doelgroep te kunnen benaderen.

In Rotterdam wonen 20.000 mensen van Arubaanse of Antilliaanse afkomst, het dubbele van Amsterdam. Dat is 3,4 procent van de Rotterdamse bevolking. Antillianen vormen daarmee de op drie na grootste minderheidsgroep.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief