Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vakcentrales verdeeld over AOW-plan

2 feb 07

De FNV is laaiend over de extra heffing die gepensioneerden moeten gaan betalen als zij voor hun 65e stoppen met werken.

CDA, PvdA en ChristenUnie hebben dit in de kabinetsformatie besloten. Collega-vakcentrale CNV ziet het plan wel zitten.

"Ik sta perplex dat ze met dit soort rare ideeën komen. Het is van de gekke", stelt vicevoorzitter Peter Gortzak van de FNV vrijdag. "Ze zullen ons op de weg vinden als zij met dit soort idioterie komen. Dit is een valse start van het nieuwe kabinet", benadrukt Gortzak.

In het plan krijgen mensen die na hun 65e blijven doorwerken een belastingvoordeel. De maatregelen moeten in 2011 van kracht worden. Alleen vroeggestopte AOW'ers met een aanvullend pensioen vanaf 15.000 euro per jaar zouden een heffing moeten betalen.

Het CNV ziet het plan wel zitten omdat het ervan uitgaat dat 65-plussers gaan meebetalen aan hun eigen AOW. Dat moet de vergrijzing betaalbaar houden. "Wij zijn verheugd over deze denkrichting", aldus een woordvoerder.

Het CNV deelt wel de vrees van de FNV dat werknemers in zware beroepen onevenredig zwaar zullen worden gestraft in het plan. Daarom moeten mensen met een zwaar beroep van de extra heffing uitgesloten worden, aldus het CNV. "De uitwerking van het plan is cruciaal", stelt de woordvoerder van de christelijke vakcentrale.

De FNV is feller. "Dit spoort niet met de normen van eerlijk delen", aldus Gortzak. In tegenstelling tot mensen in hogere beroepen die vaak langer doorleren, beginnen zij op jonge leeftijd met werken. Personeel met lichamelijk zwaar werk is daarom eerder opgebrand. De FNV'er sluit massademonstraties, zoals in 2004 op het Museumplein in Amsterdam, niet uit als het nieuwe kabinet dit plan wil uitvoeren.

Het AOW-plan lijkt op het voorstel in het verkiezingsprogramma van de PvdA waarin iedere 65-plusser met een aanvullend pensioen van 15.000 euro of meer moet meebetalen aan de AOW. In de formatie werd aanvankelijk gekeken naar een alternatief van de ChristenUnie om de AOW op termijn betaalbaar te houden.

Dat hield in dat deze oudedagsvoorziening geleidelijk geheel uit de belastingen zou worden betaald in plaats van via de huidige aparte premies. Ook dat zou het effect hebben gehad dat rijkere ouderen zouden meebetalen aan de AOW. Volgens FNV'er Gortzak is het plan van de ChristenUnie wel bespreekbaar voor de vakcentrale. Deze fiscalisering van de AOW zou dan wel geleidelijk moeten worden ingevoerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief