Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Rapport is zonde van het geld'

2 feb 07

Het rapport over criminele Antillianen in Rotterdam is zonde van het geld. "Allemaal oude koek en achterhaald", zei hulpverlener Farouc Bonafacia vrijdag.

Veel van de aanbevelingen, zoals het opzoeken van Antilliaanse jongeren in de eigen leefomgeving, doet hij al jaren in de praktijk.

Hij pleit ervoor de criminele groep gewoon af te schrijven. Als ze hulp nodig hebben, melden ze zich volgens hem zelf wel. "Als je crimineel bent, moet je naar het loket justitie, maar zij lopen ook te snoepen van het loket sociaal." Als je een groep afschrijft, heb je voldoende tijd en energie over om te investeren in andere jongeren, aldus de jongerenwerker.

Volgens hem wijzen nieuwe politiecijfers uit dat Antillianen steeds minder crimineel worden. Het rapport baseert zich op oude cijfers van 2000 tot 2005. "We leven in 2007", verzucht Bonafacia, zelf Antilliaan, die zegt moe en gefrustreerd te worden van het jongste onderzoek.

"In Nederland word je van de wieg tot het graf verzorgd. Rotterdam blijft geld pompen in maatregelen die minimaal rendement opleveren. Het zijn lapmiddelen." Volgens hem moet de gemeente investeren in onderwijs. Het liefst wil hij dat jongeren naar Nederland komen om te studeren en daarna terug gaan naar de Antillen om daar te wonen en te werken. "Dat moet je promoten."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief