Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Langlopend hoorspel over heer Bommel

5 feb 07

Hoe spreek je de naam van professor Prlwytzkofsky eigenlijk uit? Die vraag houdt fans van Bommelstrips al jaren bezig. Vanaf vandaag komt er helderheid over deze heikele kwestie. Want dan begint de NPS met een radiohoorspel over Ollie B. Bommel. De heer van stand, voor wie geld geen rol speelt.

Heer Olivier Berendinus Bommel was oorspronkelijk slechts een bijfiguur in een strip over de kleine witte Tom Poes, die op 16 maart 1941 voor het eerst in de Telegraaf verscheen. Maar de dikke beer in de geruite jas stal de show. De creatie van Marten Toonder nam niet alleen geleidelijk de hoofdrol van Tom Poes over, maar zette ook alle andere Nederlandse striphelden in de schaduw. Met uw welnemen.

De heer met het tere gestel is een begrip geworden. Zijn 154 avonturen zijn in tenminste twintig talen vertaald, in 21 landen gepubliceerd en gelezen door miljoenen. Op 20 januari 1986 verscheen de laatste aflevering in de krant.

Geestelijk vader Marten Toonder kreeg een eervol lidmaatschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege zijn vindingrijke en vernieuwende taalgebruik in de strips. Door hem bedachte termen als 'minkukel', 'kommer en kwel' en 'denkraam' worden nog dagelijks gebezigd.

Heer Bommel was al de hoofdfiguur in onder meer een musical en een tekenfilm, en nu dus ook in een hoorspel.

De NPS heeft het langlopende hoorspel, dat ongeveer twee jaar gaat duren en iedere werkdag uitgezonden wordt, gebaseerd op ongeveer 75 Bommelverhalen.

Volgens regisseur Te Nuyl vormen de tekeningen het 'storyboard' voor de bewerking en blijven de dialogen intact. "Toonders beschrijvingen van gemoedstoestanden en motieven laten zich moeiteloos en overtuigend in spel vertalen."

(Bron: NOS)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief