Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelaars zetten puntjes op de i

6 feb 07

Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zetten dinsdag de laatste puntjes op de i.

In het Catshuis in Den Haag overleggen ze opnieuw met informateur Herman Wijffels, bespreken de aanmerkingen die de verschillende fracties maandag maakten op het conceptregeerakkoord en lichten hun fracties in welke wijzigingen er eventueel in zijn aangebracht.

De fracties zullen zich dan uitspreken of ze definitief akkoord gaan met het resultaat. Vermoedelijk geven Balkenende, Bos en Rouvoet daarna een persconferentie. Het plenaire Kamerdebat is waarschijnlijk donderdag. Daarna kan de koningin CDA-leider Balkenende aanstellen als formateur. Die gebruikt de komende dagen om zijn ministersploeg samen te stellen. Op het Binnenhof leeft de verwachting dat de nieuwe ministers rond 20 februari op het bordes staan.

De reacties op het akkoord bleven binnenstromen. Zo liet het CNV weten positief te zijn, maar dat het akkoord op enkele punten nog wel beter kan. De brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO reageerde gelaten op de plannen om de accijns op alcohol en tabak met 200 miljoen euro te verhogen. "Dat is een gegeven waar we aan gewend zijn." De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik ziet niets in het voorstel in het conceptregeerakkoord om tv- en radiospotjes voor alcoholhoudende dranken voor negen uur 's avonds te verbieden.

Stiva noemt het plan slechts symboliek. Belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad is bang dat een hardere aanpak van de prostitutie ten koste gaat van de vrouwen. De vereniging is bang dat door nieuwe regels illegale prostituees 'onderduiken'. Ze is het wel eens met de aanpak van klanten van minderjarige prostituees.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief