Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

HBO-raad mist aandacht voor lerarentekort

7 feb 07

De HBO-raad is teleurgesteld over de aanpak van het nieuwe kabinet van het groeiende tekort aan leraren. Dat heeft voorzitter Doekle Terpstra woensdag gezegd.

"Ik vind weinig terug over het lerarentekort. Vorig jaar is de instroom in de lerarenopleidingen wederom gedaald en die urgentie zit niet in het regeerakkoord", stelt Terpstra.

CDA, PvdA en ChristenUnie schrijven in het akkoord dat een commissie een actieplan moet opstellen om het tekort aan leraren weg te werken. "Ik verwacht weinig van die commissie", aldus de voorman van de hbo-scholen. Hij vreest dat de commissie maatregelen die eerder al zijn voorgesteld, zal vertragen.

Terpstra is wel blij met de paragraaf in het akkoord waarin staat dat het kabinet meer geld gaat investeren in de hbo-scholen en de universiteiten. Ook prijst hij het voornemen dat deze instellingen meer moeten gaan samenwerken met bedrijven.

Ook de aankondiging dat een nieuwe wet de financiering van het hoger onderwijs gaat regelen, valt bij hem in goede aarde. "Dit moet het failliet van het huidige bekostigingstelsel repareren", aldus Terpstra. De nieuwe wet moet fraude met spookstudenten, zoals in de recente hbo-fraude, tegengaan. In de wet komt verder aandacht voor de positie van kwetsbare opleidingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief