Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vonken sloegen over in Beetsterzwaag

7 feb 07

De vonken tussen Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet sloegen over in Beetsterzwaag.

In hotel Lauswolt in de Friese plaats konden de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie begin januari in alle rust elkaar drie dagen lang verkennen. De locatie was geheim gehouden.

Het drietal prees woensdag bij de presentatie van het regeerakkoord in het Catshuis in Den Haag de nieuwe methode van formeren. Informateur Herman Wijffels liet hen eerst een analyse maken van wat hen bindt. Het leidde ertoe dat de drie partijleiders elkaar vonden in wederzijdse inzichten over de vraag waar het met de samenleving naar toe moet.

"In plaats van elkaars verkiezingsprogramma te vergelijken, keken we eerst naar waar we gezamenlijk voor staan." Bij Rouvoet sloeg toen de vonk over. Bos denkt ook dat het niet was gelukt, of althans niet zo snel, als de drie partijen eerst hun winst- en verliesrekening op tafel hadden gelegd. Balkenende noemde het een spannend avontuur om te kijken of en hoe ze samen konden werken.

Tussen Balkenende en Bos boterde het de afgelopen jaren totaal niet. Dat begon bij de formatie vier jaar geleden, waar de onderhandelingen halverwege werden afgekapt. Sindsdien voerde de PvdA-leider fel oppositie en ook tijdens de laatste verkiezingen stonden beiden tegenover elkaar.

Maar Bos zei woensdag dat de chemie tussen hen alleen de afgelopen weken kon groeien op basis van de wederzijdse inzichten. Balkenende benadrukte dat alle drie meteen hebben geprobeerd uit de sfeer te komen van de moeilijke verkiezingsuitslag. "We zijn fair geweest en hadden begrip voor elkaars positie." Volgens de beoogd nieuwe premier "is dat hoofdstuk afgelopen en beginnen we aan een nieuw."

Volgens Bos is de basis voor de nieuwe coalitie weliswaar gelegd in Beetsterzwaag, maar is er het hardst onderhandeld in De Zwaluwenberg bij Hollandsche Rading, waar de formatiegesprekken twee weken later plaatshadden. Hier deden zich enkele "stevige dieptepunten" voor. "Het was zelfs zo dat we er op sommige momenten geen zicht op hadden hoe we eruit zouden komen", aldus Bos.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief