Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mailboxen advocaat Vlug en journalist De Vries gekraakt

7 feb 07

De digitale postbussen van zowel de Deventer advocaat Jan Vlug als misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn gekraakt.

De Nationale Recherche arresteerde in de nacht van dinsdag op woensdag een 33-jarige man in Deventer, die inmiddels heeft bekend dat hij de mailbox van Vlug heeft gekraakt.

De recherche onderzoekt nog of ook de postbus van de Zwolse hoofdofficier van justitie A. Vast is gekraakt, aldus een woordvoerder van het landelijk parket.

Peter R. de Vries maakte woensdagavond bekend dat Wim Dankbaar, met wie hij vorig jaar een grote reportage maakte over de moord op John F. Kennedy, zijn mailbox heeft gekraakt. Vlug deed aangifte wegens computervredebreuk, De Vries zal dat vermoedelijk nog gaan doen.

Advocaat Vlug is de raadsman van de 'klusjesman' Michaël de J., die volgens opiniepeiler Maurice de Hond en een groep geestverwanten de werkelijke dader is in de Deventer moordzaak. In die zaak zit fiscaal-jurist Ernest Louwes al jaren vast. Dankbaar bepleit evenals De Hond de onschuld van Louwes. Volgens De Vries heeft hij gestolen mails doorgestuurd naar onder anderen De Hond. Deze heeft dit erkend, maar zegt dat hij deze niet heeft gelezen en direct heeft gewist, aldus De Vries.

Dankbaar is "geïrriteerd" geraakt over de visie van De Vries op de Deventer moordzaak. De Vries meent dat Louwes terecht is veroordeeld. Een publicist op de website Witheet.nl, Matt Hoorn, was een van de ontvangers van de gestolen mails van De Vries. Volgens Hoorn was het Dankbaars bedoeling dat De Vries aan de hand van de gestolen mails op die site in diskrediet zou worden gebracht, aldus de misdaadjournalist. "Judasstreken", vindt De Vries.

De verdachte in de zaak-Vlug heeft tegen de recherche verklaard dat hij dusdanig was gegrepen door de Deventer moordzaak dat hij zich toegang heeft verschaft tot de mailbox van de advocaat. Volgens Vlug staat vast dat Maurice de Hond in elk geval één keer gebruik heeft gemaakt van vertrouwelijke e-mail. De Hond zei woensdag dat hij niets met het kraken van mailboxen te maken heeft.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief