Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM onderzoekt verklaring over ontvoeringsplan De Hond

8 feb 07

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt een verklaring waarin wordt gesteld dat opiniepeiler Maurice de Hond plannen had om de vriendin van klusjesman Michael de J. te ontvoeren.

Dat zei een woordvoerder van het OM donderdag.

Volgens De Hond is De J. de dader van de zogenoemde Deventer moordzaak en niet fiscalist Ernest Louwes die voor het misdrijf is veroordeeld. De zaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord.

Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken maar in latere instantie alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel. Een eerdere herziening van zijn strafzaak leidde eveneens tot een veroordeling, zij het op andere gronden. De opgelegde celstraf van twaalf jaar bleef gehandhaafd.

De Hond voert al sinds december 2005 actie ten gunste van Louwes. Het OM in Amsterdam vervolgt hem wegens smaad dan wel laster jegens de klusjesman. De civiele rechter heeft hem verboden de klusjesman nog langer publiekelijk als dader aan te wijzen.

In de verklaring die justitie bekijkt, staat dat de getuige opdracht van De Hond kreeg om de vriendin van J. desnoods tegen haar wil mee te nemen naar een afgelegen plek. Daar moest zij aan de tand worden gevoeld.

Maurice de Hond wilde donderdag niet inhoudelijk reageren op het bericht. "Wie dit serieus neemt, neem ik niet serieus."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief