Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM heeft geen aanwijzingen voor ontvoeringsplan De Hond

9 feb 07

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft "geen enkel aanknopingspunt" voor een verdenking dat Maurice de Hond de vriendin van klusjesman Michael de J. wilde laten ontvoeren.

Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

Eerder op de dag meldde het OM dat het een verklaring van een privédetective hierover onderzocht. "Noch de nationale recherche noch het landelijk parket beschikt over aanwijzingen dat een plan voor zo'n ontvoering heeft bestaan", meldde het OM.

Volgens De Hond is De J. de dader van de zogenoemde Deventer moordzaak en niet fiscalist Ernest Louwes die voor het misdrijf is veroordeeld. De zaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord.

Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken maar in latere instantie alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel. Een eerdere herziening van zijn strafzaak leidde eveneens tot een veroordeling, zij het op andere gronden. De opgelegde celstraf van twaalf jaar bleef gehandhaafd.

De Hond voert al sinds december 2005 actie ten gunste van Louwes. Het OM in Amsterdam vervolgt hem wegens smaad dan wel laster jegens de klusjesman. De civiele rechter heeft hem verboden de klusjesman nog langer publiekelijk als dader aan te wijzen.

In de verklaring van de privédetective zou hebben gestaan dat De Hond opdracht gaf om de vriendin van J. desnoods tegen haar wil mee te nemen naar een afgelegen plek. Daar moest zij aan de tand worden gevoeld. Maurice de Hond wilde donderdag niet inhoudelijk reageren op het bericht. "Wie dit serieus neemt, neem ik niet serieus."

Een dag eerder werd bekend dat de mailbox van J.'s advocaat is gekraakt. Raadsman Jan Vlug zei donderdag in NOVA dat hij een strafklacht wegens heling van gestolen gegevens indient tegen De Hond, omdat hij een deel van de gekraakte informatie op zijn website zou hebben gepubliceerd.

"Het is een verschrikkelijke aantasting van mijn privacy en beroepsgeheim als advocaat."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief