Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brabantse buschauffeurs eisen betere bussen

12 feb 07

De politie, de Arbeidsinspectie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en FNV Bondgenoten bespreken dinsdag de klachten van buschauffeurs over mankementen aan de bussen van Arriva in Oost-Brabant.

Vakbondsbestuurder Jan de Jong heeft dat maandagavond gezegd.

Eerder op maandag hielden boze chauffeurs een kort actieoverleg over het volgens hen onverantwoord onveilige materiaal. Vanwege de bijeenkomst lag het busverkeer in de stad na de ochtendspits korte tijd helemaal stil.

De bussen van Arriva verkeren volgens bestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten in slechte staat. Een rapportage met de klachten van chauffeurs en monteurs gaat waarschijnlijk dinsdag al naar de Arbeidsinspectie, de minister van Verkeer, de Tweede Kamer, Arriva en naar de provincie Noord-Brabant, kondigde De Jong aan.

De chauffeurs eisen dat de Arbeidsinspectie een onderzoek begint en dat Arriva maatregelen treft. Als dat niet binnen 24 uur gebeurt, dreigen rechtszaken en stakingen, aldus de vakbondsbestuurder.

Het oude materieel van Arriva rijdt op versleten banden en met versleten remmen, deuren gaan plotseling open of dicht en zijspiegels raken los, somt FNV Bondgenoten de klachten op. In een geval is een ongeluk met schade ontstaan nadat een bus door de remmen was geschoten.

Arriva moest in Oost-Brabant terugvallen op oude bussen omdat het bedrijf het gebied door problemen bij de aanbesteding pas in oktober kreeg toegewezen. De vakbond noemt dat geen excuus. De directie moet hoe dan zorgen voor veilige bussen, zegt De Jong.

Hoewel incidenten en zorgen al uitgebreid de regionale media haalden, reageerde Arriva maandag verbaasd op de aantijgingen. "De veiligheid van de bussen in Brabant is op orde. Ze zijn allemaal uitgebreid gekeurd. We weten inmiddels dat deze actie het initiatief is van enkele medewerkers die hun ongenoegen niet eerder bij ons hebben neergelegd. We beschouwen dat gedrag als ongewenst en ineffectief. Reizigers hebben nodeloos hinder ondervonden", stelt het bedrijf in een harde verklaring.

Arriva laat weten dat nieuwe bussen volgens afspraak zijn besteld en in 2008 worden verwacht.

Een woordvoerder van de Arbeidsinpectie bevestigde dat maandag een klacht is ingediend. De dienst bekijkt op korte termijn of er een onderzoek komt.

De fractie van D66 in Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft naar aanleiding van de onrust om een spoeddebat gevraagd met verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge (CDA).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief