Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie krijgt welke post in Balkenende-IV?

12 feb 07

Slechts van een klein aantal posten staat op dit moment vast wie die gaat bezetten.


CDA-leider Jan Peter Balkenende wordt premier op Algemene Zaken, PvdA-leider Wouter Bos vicepremier op Financiën en ChristenUnie-voorman André Rouvoet krijgt Jeugd en Gezin en wordt eveneens vicepremier.

Vrijwel zeker is ook dat CDA-vicefractievoorzitter Maxime Verhagen minister van Buitenlandse Zaken wordt en dat ChristenUnie-senator Eimert van Middelkoop naar Defensie gaat.

Ingewijden gaan er verder van uit dat ex-CDA-minister Piet Hein Donner Sociale Zaken krijgt, de Nijmeegse oud-burgemeester Guusje ter Horst naar Binnenlandse Zaken gaat en dat de hoogleraar milieumanagement Jacqueline Cramer de post Milieu gaat bekleden.

De Amsterdamse wethouder Achmed Aboutaleb komt ook zeker in het kabinet, maar nog onduidelijk is op welke post. Hij wordt genoemd voor de ministerschappen van Onderwijs of Integratie, maar niet uitgesloten is dat hij staatssecretaris wordt.

Volgens geruchten blijft verder CDA-minister Ernst Hirsch Ballin op Justitie, gaat CDA-europarlementariër Camiel Eurlings naar Verkeer en Waterstaat, verhuist CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs naar Economische Zaken, krijgt de Rotterdamse ex-wethouder René Smit Volksgezondheid en is CDA-Kamerlid Gerda Verburg kandidaat voor Landbouw.

Voor Ontwikkelingssamenwerking komen bij de PvdA de Kamerleden Sharon Dijksma en Bert Koenders in aanmerking, voor Integratie en Wijkverbetering wordt voormalig FNV-bestuurder Ella Vogelaar getipt.

In het nieuwe kabinet komen elf staatssecretarissen. Voor het CDA zijn dat Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Financiën en Defensie. Naar de PvdA gaan Europese Zaken, Sociale Zaken, Justitie, VWS, Onderwijs en Economische Zaken en de ChristenUnie krijgt Verkeer en Waterstaat.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief