Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Peepshow is toneelvoorstelling'

13 feb 07

Bezoekers van een peepshow kijken naar een toneelvoorstelling. Dat blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, waarover De Telegraaf dinsdag berichtte.

De eigenaar van een peepshow ging met succes in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank over een fiscale naheffing van duizenden euro's.

De rechtbank vond dat de peepshow niet viel onder een bijzonder belastingtarief (6 procent) dat bijvoorbeeld geldt voor operettes, toneelvoorstellingen, revues, cabarets en musicals.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat de peepshow een toneelvoorstelling is die een aantal personen tegen betaling kunnen bijwonen. Ten onrechte heeft de Belastingdienst daarop niet een bijzonder btw-belastingtarief toegepast, oordeelde het hof, dat verder vindt dat het erotische karakter van de voorstelling daar niets aan afdoet. Het eventuele ontbreken van een vocaal aspect aan de voorstelling ontneemt de peepshow ook niet het karakter van een toneelvoorstelling.

André Drost van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven is blij met de uitspraak. "Dit schept duidelijkheid. Een prima uitspraak. Het gaat om een artistieke bezigheid en daar geldt nu eenmaal het lage btw-tarief voor. Of het nu gaat om paaldansen, erotische shows of peepshows."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief