Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jet Bussemaker

14 feb 07

Jet Bussemaker verwierf als PvdA-Tweede Kamerlid de afgelopen jaren vooral bekendheid als woordvdoerder Sociale Zaken.

Bussemaker voerde regelmatig felle debatten met haar CDA-opponent Gerda Verburg over de omstreden ingrepen van Balkenende II in onder meer de WAO. Vanaf volgende week zitten de twee kemphanen samen in Balkenende IV, Verburg als minister van Landbouw, Bussemaker als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bussemaker, geboren op 15 januari 1961 in Capelle aan den IJssel, studeerde politicologie aan de Universtiteit van Amsterdam en promoveerde in 1993. Aanvankelijk was ze lid van GroenLinks. In 1995 stapte ze over naar de PvdA.

In 1997 kwam Bussemaker in de Tweede Kamer. In 2003 maakte ze deel uit van het formatieteam van haar partij, dat wekenlang met het CDA onderhandelde over de vorming van een kabinet. Bussemaker werd toen al genoemd voor een post als minister of staatssecretaris. Maar de formatie liep stuk en het CDA ging in zee met VVD en D66.

Nu komt kabinet van CDA en PvdA er alsnog, aangevuld met de ChristenUnie. Ook met die partij heeft Bussemaker ervaring opgedaan. In het jaar 2000 diende ze samen met Kamerlid Leen van Dijke van de RPF (een van de voorlopers van de ChristenUnie) een initiatiefwet in die werknemers de mogelijkheid biedt werken op zondag te weigeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief