Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cees van der Knaap

14 feb 07

Voor iemand die eigenlijk niet in het kabinet wilde, houdt Cees van der Knaap (1951) het lang vol. Het is de derde keer dat hij instemt met zijn benoeming als staatssecretaris van Defensie.

En dat terwijl Tweede Kamerlid Frans Timmermans van coalitiegenoot PvdA hem vorig jaar nog uitmaakte voor de nietsnut Oblomov - de luie hoofdpersoon uit een roman van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov.

De Rotterdammer die eind jaren zestig nog beroepsmilitair was geweest, zei voor zijn aantreden in 2002 regelmatig dat hij niet in het kabinet wilde en liever secretaris van de CDA-fractie in de Tweede Kamer wilde blijven. Maar toen op het laatste moment duidelijk werd dat het CDA het staatssecretariaat van Defensie kreeg toebedeeld, zwichtte hij voor het klemmend beroep dat zijn vriend Jan Peter Balkenende op hem deed en bleek hij er toch wel zin in te hebben: hij nam een fles champagne mee naar zijn sollicitatiegesprek.

Balkenende en Van der Knaap kennen elkaar al jaren. Van der Knaap, die tussen 1978 en 1998 binnen het CNV opklom tot lid van het hoofdbestuur van de vakbond, heeft de huidige premier nog aan een baan als buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam geholpen. Het CNV kreeg toen de mogelijkheid om een studierichting te ontwikkelen. Toen ze samen in de Tweede Kamer kwamen, klikte het, zei Van der Knaap er zelf over. Bij de formatie in 2002 fungeerde hij als Balkenendes 'stille adjudant'.

Eigenlijk had Van der Knaap, die behalve een niet-afgemaakte mulo-opleiding alleen de kaderschool van het CNV doorliep, machinist op een grote stoomboot willen worden. In plaats daarvan mag hij nu nog vier jaar de scepter zwaaien over het personeel van de krijgsmacht.

De Feyenoord-fan staat in Den Haag niet bekend als een dossiervreter. Maar volgens oud-Defensieminister Henk Kamp (VVD) is hij niet lui. Kamp verwierp die kritiek van de PvdA en stelde dat alle lof die de PvdA hem als minister toezwaaide, ook Van der Knaap moest gelden. Van der Knaap zelf noemde de kritiek "te flauw voor woorden". De hoofdpersoon Oblomov lag alleen maar in zijn bed. "Daar heb ik de afgelopen jaren nauwelijks tijd voor gehad."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief