Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ank Bijleveld

14 feb 07

In de jaren negentig gold ze als een van de grote talenten in de CDA-fractie. Ze werd getipt voor een ministerschap van Sociale Zaken of Gezinsbeleid, mocht haar partij weer in het kabinet komen.

Maar Ank Bijleveld had de pech dat het CDA in die periode in de oppositie zat en daar leek voorlopig geen einde aan te komen. Zo'n tien jaar geleden had het er schijn van dat paars nooit meer zou verdwijnen.

Het was dan ook wel begrijpelijk dat Bijleveld in 2001 de Haagse politiek de rug toekoerde. Achteraf gezien zal ze wellicht spijt hebben gehad van die beslissing. Want een jaar na haar vertrek maakte Pim Fortuyn een einde aan de hegemonie van paars en werd het CDA weer de grootste partij.

Bijleveld, geboren in IJsselmuiden op 17 maart 1962, kwam na een studie bestuurskunde en een ambtelijke loopbaan in Hengelo en Enschede, in 1989 in de Tweede Kamer. Ze maakte vooral naam als woordvoerder Sociale Zaken, waarbij ze zich op de linkerflank van haar fractie profileerde.

Bij de Kamerverkiezingen van 1998 stond Bijleveld als nummer twee op de CDA-lijst, achter Jaap de Hoop Scheffer. Die verkiezingen werden een teleurstelling voor de partij. In plaats van een deel van het verloren terrein terug te winnen, zakte het CDA verder weg: van 34 naar 29 zetels.

Bijleveld werd vicefractievoorzitter, maar greep in 2001 de kans om burgemeester van Hof van Twente te worden met beide handen aan. Herstel voor het CDA leek er in de toenmalige peilingen toch niet in te zitten.

Bijleveld had na twaalf jaar in de Tweede Kamer alles al een paar keer meegemaakt, verklaarde ze later. "Bovendien had ik twee jonge kinderen. Ons gezin woonde in Enschede, terwijl ik zelf door de week in een flat in Schevingen zat. Dat viel niet altijd mee."

Zes jaar later keert Bijleveld terug naar Den Haag. Ze wordt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Onverwacht, want haar naam werd de afgelopen weken in het geruchtencircuit nooit genoemd.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief