Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marja van Bijsterveldt

14 feb 07

Ze was de eerste door de leden gekozen partijvoorzitter van het CDA en moest net als haar politieke baas Jan Peter Balkenende de afgelopen jaren de kritiek vanuit de achterban weerstaan op het stevige hervormingsbeleid.

Marja van Bijsterveldt deed dat steeds met groot enthousiasme en gedrevenheid. Daarnaast bleef ze hameren op de andere kant van de hervormingsagenda: de versterking van het maatschappelijk middenveld. De beloning kwam dinsdag voor de van oorsprong verpleegkundige: Van Bijsterveldt wordt staatssecretaris van Onderwijs, onder PvdA-minister Ronald Plasterk.

Sinds november 2002 is Van Bijsterveldt partijvoorzitter. Daarvoor was ze actief in de jongerenafdeling van de partij en voorzitter van het CDA-vrouwenberaad.

Na een carrière in de gezondheidszorg was de op 27 juni 1961 geboren protestantse politiek actief in onder meer Almere waar Van Bijsterveldt wethouder sociale zaken, welzijn en woonruimteverdeling was tussen 1990 en 1993. Ze trad daar af na een conflict met PvdA en VVD over een onderzoek naar de onkostenvergoedingen van burgemeester De Cloe. Daarna werd ze met 33 jaar de jongste burgemeester van het land, negen jaar in het Zuid-Hollandse Schipluiden.

Ondanks de herverkiezing vorig jaar tot partijvoorzitter gaat Van Bijsterveldt nu toch naar het kabinet. Actief in het onderwijs was ze tot op heden nog niet. Wel omschrijven partijgenoten haar als een goed bestuurder. Oud-informateur Herman Wijffels prees haar eerder in haar strijd om het partijvoorzitterschap. "Marja heeft het grote voordeel dat ze grote ervaring heeft in het openbaar bestuur en in de partij en daarnaast brengt zij vrouwelijke kwaliteiten in."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief