Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ronald Plasterk

14 feb 07

Als er iemand was die regelmatig kritiek had op het onderwijsbeleid van het kabinet-Balkenende, dan was het columnist professor Ronald Plasterk wel. Nu wordt hij zelf namens de PvdA de baas op het ministerie.

Plasterk (1957) is een in moleculaire genetica gespecialiseerde bioloog. Hij treedt al jaren op in televisieprogramma's en kranten als politiek commentator. Hij keerde zich anderhalf jaar geleden fel tegen de voorliggende tekst voor de Europese Grondwet en had geen goed woord over voor de ideeën van Onderwijsminister Maria van der Hoeven van het CDA over 'intelligent design' - de gedachte dat achter het ontstaan van het heelal en het leven toch een bewust ontwerp zit. Als overtuigd atheïst was Plasterk er fel op tegen dat de overheid een debat zou entameren over deze moderne 'scheppingsgedachte'.

De bioloog keerde zich aanvankelijk ook tegen het 'ietsisme', een term die wordt gebruikt voor mensen die geloven dat er wel 'iets' is tussen hemel en aarde. Plasterk vond het een "armzalig en irritant tijdverschijnsel", maar nuanceerde die uitlating later. Ietsisme was in zijn ogen bijna atheïsme met een vleugje nostalgie. "Intellectueel mager, maar veel sympathieker dan het idee van een wrede God die deze ellende wil."

Nu treedt hij toe tot een kabinet dat de medisch-ethische moraal hoog op de agenda heeft staan en dat wil onderzoeken of het recht op leven in de Grondwet moet worden opgenomen.

De gereformeerde CDA-premier Jan Peter Balkenende en André Rouvoet van de ChristenUnie hebben echter geen enkel probleem met zijn benoeming, zei PvdA-leider Wouter Bos, die zelf ook opgroeide in een protestants gezin. Ze waren zelfs "zeer enthousiast", zei de PvdA-leider. Bos is zelf ook blij met een "libertair" als minister.

Plasterk promoveerde in 1984 aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna volgde een glanzende carrière als wetenschapper in binnen- en buitenland. Tussen 1987 en 2003 was hij onder meer groepsleider bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en doceerde hij moleculaire genetica aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds februari 2000 is hij directeur van het onderzoeksinstituut Hubrecht Laboratorium van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en hoogleraar ontwikkelingsgenetica bij de Universiteit van Utrecht. Hij kreeg diverse wetenschappelijke onderscheidingen.

Dat de wetenschapper ook politieke interesses had, bleek in de jaren tachtig toen hij gemeenteraadslid was in Leiden voor de PvdA. Hij ontketende zelf regelmatig felle discussies over politieke onderwerpen en schreef vorig jaar mee aan het PvdA-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Regelmatig terugkerende geruchten dat hij in de jaren negentig naar de Tweede Kamer wilde, verwees hij zelf altijd naar de prullenbak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief